«Американският сигнал» за Александър Вучич

«Американският сигнал» за Александър Вучич
  • Публикация: 
  • Дата:  
    03.08.2023
  • Сподели:

Ръководството на босненските сърби се оказа под американски санкции

 

 

"Американският сигнал" за Александър Вучич

 

 

Съединените щати наложиха санкции срещу почти цялото висше ръководство на Република Сръбска (РС), която е част от Босна и Херцеговина (БиХ). След президента Милорад Додик, Желка Цвиянович, представителят на РС в президиума на Босна, който действа като колективен президент, както и министър-председателят, председателят на парламента и министърът на правосъдието бяха включени в американския черен списък.

Всички те са обвинени в «подкопаване на държавното устройство на страната».

Регионални експерти считат, че американските санкции не само целят да сложат край на Милорад Додик като политик, но и изпращат сигнал към сръбския президент Александър Вучич, който се очаква ясно да се дистанцира от ръководството на РС.

С подробности — кореспондентът на “Ъ” за Балканите Генадий Сисоев.

Министерството на финансите на САЩ обяви въвеждането на санкции срещу висшите лидери на Република Сръбска в началото на седмицата.

Според Съединените щати лицата в черния списък „представляват заплаха за Дейтънското мирно споразумение (което сложи край на войната в Босна през 1995 г. и постави основите на държавната структура на БиХ. – „Комерсант“), суверенитета и териториалната цялост на на Босна и Херцеговина“.

„Тези лидери са пряко отговорни за приемането от парламента на Република Сръбска на закон за неприлагане на територията на РС на решенията на Конституционния съд на БиХ, което представлява заплаха за изпълнението на Дейтънските споразумения”, се казва в решението на Министерството на финансите на САЩ.

Скупщината (парламентът) на РС прие това лято постановления за неспазване на решенията на Конституционния съд на БиХ и неспазване на разпорежданията на върховния представител на световната общност Кристиан Шмид.

И въпреки че Кристиан Шмид, въз основа на своите правомощия, отмени приетите постановления, властите на Република Сръбска продължиха да ги изпълняват. На първо място, за тях е неприемливо централните власти на БиХ и върховният представител да блокират плановете на Република Сръбска да прехвърли в тяхна собственост цялата недвижима собственост, намираща се на нейна територия. Като не признават решението на Конституционния съд и върховния представител на световната общност, властите на РС всъщност ги поставят извън закона, което заплашва или парализа на централната власт в Босна, или дори с колапс за страната.

Очевидно това е бил основният мотив САЩ да включат висшето ръководство на Република Сръбска в санкционния списък. Настоящият президент на РС Милорад Додик, който подписа указите, приети от парламента в началото на юли, беше включен в американския черен списък по-рано.

Реакцията на лидерите на РС, които се оказаха под санкциите на САЩ, беше изразена от председателя на парламента Ненад Стевандич.

Той заяви, че „влизането в американския черен списък е награда за последователността, непоколебимостта и твърдостта пред шантажа и заплахите“.

Лидерът на РС Милорад Додик реагира в същия дух.

„САЩ не са избирали лидерите на Република Сръбска, не е тяхна задача да ги сменят“, каза той, добавяйки, че „санкциите демонстрират слабостта на световната суперсила, каквато е Америка“.

Регионалните експерти обаче са убедени, че американските санкции не трябва да се подценяват.

„САЩ смятаха, че Милорад Додик е прекрачил границата, следователно като политик той вече не съществува за тях. Каквото и да каже, те просто няма да го слушат. Нито той, нито неговите последователи“, казва хърватският политолог Давор Генеро.

Според експерта американските санкции срещу ръководството на РС са сигнал и към сръбския президент Александър Вучич, който се очаква ясно да се дистанцира от политиката на ръководството на Република Сръбска.

„Ако Вучич не възприеме сигнала, то и на него ще сложат кръст“, счита Давор Генеро.

За президента на Сърбия «американският сигнал» изглежда не е изненада. Още в началото на юли Александър Вучич даде да се разбере, че очаква засилен натиск от Запада върху ръководството на РС. Тогава в интервю за телевизионния канал Prva той каза:

„Страхувам се, че решението да се нанесе изключително силен удар (по Република Сръбска) е взето“.

Приблизително по същото време Съединените щати наложиха санкции на главата на главната разузнавателна агенция на Сърбия Александър Вулин, обвинявайки го в „корупция и дестабилизиращи действия, които допринесоха за вредната дейност на Русия на Балканите“ (виж «Комерсант» от 13 юли). Дипломатическите източници на «Комерсант» в региона разглеждат решението като „ясен сигнал към Вучич за необходимостта да се отърве от проруските кадри“.

В условията, когато самият президент на Сърбия е подложен на мощен натиск от Запада, ръководството на Република Сръбска може да разчита единствено на подкрепата на Руската федерация.

В крайна сметка Русия всъщност подкрепи решението на парламента на РС за неизпълнение на решенията на Конституционния съд на БиХ.

А руското посолство в Сараево обяви, че това решение е логичен резултат от незаконните действия на самия съд, като не се изключва външно влияние върху съдиите.

 

 

 

Геннадий Сысоев,КоммерсантЪ

Станете почитател на Класа