Патриарх Кирил: Русия е непобедима, докато пази православната вяра

Патриарх Кирил: Русия е непобедима, докато пази православната вяра
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.08.2023
  • Сподели:

Историческият опит показва, че Русия е непобедима, докато пази православната вяра, казва Московският и на цяла Рус патриарх Кирил.

 

 

Патриарх Кирил предупреди и за последствията от отвръщането от Бога, което прави човека уязвим за влиянието на външни сили.

 

Патриарх Кирил: Русия е непобедима, докато пази православната вяра

 

 

С такова послание той се обърна към народа по време на проповед в известния Дивеевско-Света Троица Серафимо-Дивеевски манастир. Според думите на Патриарха, докато православната вяра процъфтява сред народа, Русия ще бъде непобедима, няма да се поддаде на никакви сили, които биха се опитали да разбият свещената страна. Той подчерта, че историческите факти потвърждават това.

Приемане на Божията сила пред материалното богатство

Патриарх Кирил предупреди и за последствията от отвръщането от Бога, което прави човека уязвим за влиянието на външни сили. Той подчерта, че Божията сила е тази, която спасява човека, а не неговата банкова сметка или длъжност. Патриархът призова всички да пазят вярата в сърцата си и да се стремят да живеят според Божиите заповеди. Той напомни на миряните, че Бог им е дал „инструмент“ — съвестта, за да изпълняват Неговите заповеди.

Силата на съвестта и живот според гласа на Бога

Патриарх Кирил обясни, че съвестта служи като водач, като непрекъснато напомня на човека за неговите действия, посочва многократни грехове, цинизъм и безбожие. Когато съвестта е активна, тя води човека по правилния път към святостта и спасението. Той подчерта, че спасението е не само за тези, които добре познават Светото писание, но и за тези, които може и да не го познават, но живеят според съвестта си, вслушвайки се в Божествения призив да избягват злото и да служат на доброто.

Честване на 120-годишнината от прославянето на св. Серафим Саровски

През 2023 г. се навършват 120 години от прославянето на св. Серафим Саровски. На 1 август (19 юли по стария календар) 1903 г. в Саров се състояха тържества по случай почитането на преподобния старец, сега канонизиран за светец.

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа