Защо процесът срещу Тръмп е съдбоносен за американската демокрация

Защо процесът срещу Тръмп е съдбоносен за американската демокрация
  • Публикация: 
  • Дата:  
    03.08.2023
  • Сподели:
Във вторник срещу бившия президент Доналд Тръмп беше повдигнато обвинение в опит да отмени резултатите от президентските избори през 2020 г. Кулминацията на тези опити стана нападението срещу Капитолия от страна на поддръжниците на президента.

 

Напоследък срещу Тръмп бяха повдигнати многобройни обвинения по въпроси, вариращи от укриване на класифицирани правителствени документи до сексуален тормоз и плащане на пари за мълчание, но всички те бледнеят в сравнение с обвинението, свързано с незаконен опит за оставане на власт, т.е. по същество да извърши антидемократичен държавен преврат.

Обвинителният акт в четири точки уличава Тръмп, който отново се кандидатира за президент, в три различни престъпни схеми – заговор за измама на Съединените щати, заговор за възпрепятстване на официално съдебно производство и заговор срещу правата на американските граждани.

Езикът на този съдебен документ е прост и ясен и всеки може лесно да го разбере:

 

"Въпреки поражението, обвиняемият е бил решен да остане на власт. За тази цел в продължение на повече от два месеца след изборния ден на 3 ноември 2020 г. подсъдимият разпространява лъжи, че на изборите е имало измама, която е решила резултата от изборите, и че той всъщност е спечелил. Тези твърдения са неверни и обвиняемият е знаел, че са неверни. Но въпреки това подсъдимият ги е разпространявал многократно и широко и е направил всичко възможно съзнателно неверните му твърдения да изглеждат законни, да създаде напрегната атмосфера на недоверие и гняв в страната и да подкопае общественото доверие в провеждането на изборите."

В обвинителния акт се отбелязва, че Тръмп не би могъл да се заблуждава относно резултатите от изборите. Той умишлено е избрал да лъже и не е послушал дори най-доверените си съветници, които многократно са му казвали истината. „Всъщност обвиняемият многократно е бил уведомяван, че твърденията му са неверни“, но „той умишлено е игнорирал истината“, се посочва в обвинителния акт.

Когато Тръмп не успя да промени резултатите от изборите, той се опита да накара вицепрезидента Майк Пенс да блокира официалното потвърждаване на победата на Джо Байдън.

В обвинителния акт се казва, че малко преди 6 януари 2020 г. (т.е. малко преди поддръжниците на Тръмп да се опитат да превземат Капитолия) бившият президент се е обадил на Пенс поне четири пъти, включително на Коледа и Нова година. На Коледа Пенс казал на Тръмп, че той „няма правомощия“ да отмени изборите. На Нова година той отново казал на Тръмп, че не може да отмени легитимните избори. „Вие сте твърде честен“, отговорил Тръмп на това.

Самите факти на това обвинение не могат да шокират никого. Всички са чували Тръмп да повтаря безкрайно, че изборите са били фалшифицирани и че той е спечелил. Всички си спомнят как на 6 януари бунтовници, подстрекавани от Тръмп, скандираха „Обесете Майк Пенс“ пред Капитолия и издигнаха бесилка пред сградата.

Пренебрежението на Тръмп към върховенството на закона и демокрацията също не е нещо ново. След като напусна президентския пост, той публично предложи да се отмени Конституцията, за да може веднага да се върне в Белия дом, без да чака нови избори.

Въпреки това фактът, че един президент на САЩ може да заплашва основния принцип на демокрацията, продължава да шокира и да поражда опасения, че американският демократичен ред не е толкова стабилен, колкото изглеждаше преди президентството на Тръмп.

 

Преди Тръмп американската демокрация, като най-старата демокрация в света, изглеждаше до голяма степен закостеняла и архаична със своята избирателна система, но устойчива.

Преди 2020 г. мирното предаване на сменящата се власт беше в основата на американската политическа система и съществуваше още от основаването на републиката. За края на XVIII в. идеята за мирно предаване на властта е била повече от радикална. По това време държавите се управляват от крале, царе и императори. Те са били смятани за богоизбрани, те или са умирали от естествена смърт, или са били отстранявани насила с кинжали, табакери и възглавници. В новосъздадената република, която отхвърля краля на Великобритания, законодателите определят ограничения – президентът може да остане на поста си само четири години, а мандатът му може да бъде удължен само по волята на избирателите.

Първият президент на Америка, Джордж Вашингтон, създава прецедента на два мандата – той доброволно напуска поста си след втория си мандат. (Това ограничение по-късно е включено в Конституцията чрез 22-рата поправка.) Вторият президент, Джон Адамс, създава прецедент на отказ от властта след загуба на изборите. Оттогава насам всеки загубил президент покорно е приемал избора на избирателите и е подавал оставка, без да се съпротивлява.

 

Тръмп стана първият президент на САЩ, който отказа да следва правилата на демокрацията.

Както знаем, Тръмп не успя да фалшифицира изборите или да се задържи насилствено на власт, но със сигурност подкопа доверието в системата. Днес трима от всеки десет американци вярват, без да имат каквито и да било доказателства, че изборите през 2020 г. по някакъв начин са били откраднати от Тръмп.

Процесът срещу бившия президент за опит за държавен преврат може би ще бъде решаващ за съдбата на американската демокрация.

Любопитно е, че Тръмп е обвинен в нарушаване на член 241, първоначално използван срещу Ку Клукс Клан, които са възпрепятствали наскоро освободените роби да участват в избори. Този член днес се използва за преследване на онези, които сплашват избиратели, унищожават бюлетини и възпрепятстват официалното преброяване на гласовете.

Наскоро федералните прокурори спечелиха дело по този член за опит за дезинформация на избирателите по време на изборите през 2016 г. Според сътрудничката на института „Брукингс“ Кинта Юречич тази победа може да се окаже важен прецедент за делото на Министерството на правосъдието срещу Тръмп.

Интересно е, че в делото за дезинформация на изборите през 2016 г. е замесена Русия. Някой си Дъглас Маккий редовно ретуитваше акаунт, кръстен на Републиканската партия на Тенеси, но управляван от руската фабрика за тролове, ръководена от Пригожин. Използвайки социалните медии, Маккий популяризираше измамна кампания за потискане на избирателната активност сред чернокожите избиратели, които гласуваха за демократа Хилари Клинтън. Целта на тази дейност е била да победи Тръмп. В туитовете си Маккий убеждавал хората да „гласуват от вкъщи“ чрез текстови съобщения или социални медии, което е правно невалиден метод.

 

Делото на Тръмп за опит за анулиране и фалшифициране на изборите ще бъде разгледано от федерален съд във Вашингтон. А това е лоша новина за Тръмп.

Съдебните заседатели в този процес ще бъдат жители на Вашингтон, окръг Колумбия – град, в който само 5% от избирателите са гласували за него на изборите. Освен това делото е разпределено на окръжния съдия на САЩ Таня С. Чъткан, назначена от Барак Обама през 2014 г. Вече знаем какво мисли тя за хората, които щурмуваха Капитолия, за да предотвратят смяната на властта. Това беше „насилствена тълпа, която се опитваше да свали законно избрано правителство“, каза тя наскоро. Загубата на Тръмп в този съд е повече от вероятна.

(Важно е да се отбележи, че изборът на съдия не е резултат от злонамереност от страна на администрацията на Байдън или на Министерството на правосъдието. Съгласно правилата на съда съдията се избира чрез своеобразна лотария. Правилото има за цел да попречи на прокурорите да избират съдии по свой вкус).

Евентуална загуба в съда ще принуди Тръмп, който води сред републиканските кандидати, да се бори за президентския пост с удесеторена енергия. До президентските избори остават 15 месеца. Спечелвайки изборите и ставайки президент, Тръмп ще може да отложи съдебните дела или (ако загуби в съда) да се самопомилва.

Като резултат съдбата на американската демокрация ще зависи от това дали бавната съдебна система ще успее да изпревари изборния процес.

 

Превод е-вестник

 

*Анна Бродски-Кроткина е журналистка и преподавателка в Университета на Вашигтон и Ли, щата Вирджиния

 

 

Станете почитател на Класа