Redacted: САЩ изпратиха оръжието на ИДИЛ в Сирия

Redacted: САЩ изпратиха оръжието на ИДИЛ в Сирия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.08.2023
  • Share:

Американски журналисти успяха да установят, че по време на операцията по залавянето на лидера на ИДИЛ ал Багдади през 2019 г. американските военни са убивали мирни жители, които не са показали никакви враждебни намерения, според подкаста Redacted. Според Redacted това директно противоречи на уверенията на Вашингтон, че по време на операцията няма пострадали граждански лица. Както отбеляза независимият журналист Кеворк Алмасян в интервю за подкаста, американците изобщо не пощадиха мирното население в Сирия — и не се поколебаха да използват «килимни» бомбардировки, от които, например, Русия се въздържа в Украйна.

 

 

 

Redacted: САЩ изпратиха оръжието на ИДИЛ в Сирия (видео)

 

Кеворк Алмасян: ИДИЛзапочна да се разширява в Сирия между 2013 и 2015 г. в резултат на разцеплението между лидерите на «Ал Кайда» Ал Багдади и Ал Джулани. Разногласията между Ал Кайда и ИД не са идеологически, а политически: те се свеждаха до това кой ще управлява тази или онази област и т.н.

А оръжията и боеприпасите пристигнаха в Сирия — говорим за пратка оръжия на стойност около 200 милиарда долара, която беше изпратена до редица групировки, включително до Свободната сирийска армия, «Джейш ал-Ислам» (терористична групировка, бел. ред.), бригадата «Ахрар аш-Шам» (терористична групировка, бел. ред.) и др.

 

 

 

 

 

Всички тези групировки обаче се оказаха твърде слаби, за да противодействат на ИДИЛ и Ал-Кайда, така че или бяха погълнати от Ал-Кайда, или ИДИЛ и Ал-Кайда успяха да ги включат в своята зона на влияние.

Следователно повечето от всички тези оръжия, които просто бяха изпратени от САЩ и Запада в Сирия, се озоваха в ръцете на ИДИЛ и Ал-Кайда.

Така ИДИЛ всъщност започна да расте и да разширява териториите си в Сирия благодарение на оръжията, които изпратиха страните от региона, както и Съединените щати.

Всички видяхме как се возеха в пикапи Toyota, бяха стотици, но никой не провери серийните номера на тези коли. И така, откъде, по дяволите, са пристигнали там тези автомобили?!

 

 

ПП

Станете почитател на Класа