Турция полага активни усилия за възобновяване на сделката със зърно

Турция полага активни усилия за възобновяване на сделката със зърно
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    02.08.2023
  • Сподели:

Турция не се отказва от усилията си да възобнови Черноморската инициатива за зърно и има редовна комуникация по този въпрос с ООН, Русия и Украйна, каза местен дипломатически източник.
Разговорите се водят чрез Министерството на външните работи и Министерството на отбраната и в тясна координация между ведомствата, добави източникът.
"Преговорите са в ход. В Турция изхождат от факта, че инициативата за зърно допринася за гарантиране на продоволствената сигурност", каза източникът.
Официалният представител каза още, че Анкара възлага надежди да възобнови сделката на предстоящите телефонни и лични разговори между руския и турския президент Владимир Путин и Тайип Ердоган.
Очаква се лидерите на двете страни да обсъдят по телефона зърнената сделка на днес. По време на този разговор може да бъде уточнена и датата на срещата на четири очи между президентите.
Сделката за зърно приключи на 17 юли. Миналата седмица, говорейки на пленарната сесия на форума Русия-Африка, Путин каза, че Русия първоначално се е съгласила да участва в сделката при условие, че се премахнат нелегитимните пречки пред доставките на зърно и торове от Русия към световните пазари, неразделна част от споразумението от самото начало. Но нито едно от тези условия не бе изпълнено.
Руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин отбеляза, че зърнената сделка може да бъде възобновена „под нова форма, но това изисква конкретни действия от страна на Запада".

Станете почитател на Класа