Тръмп увеличава преднината въпреки вихрушката от правни опасности

Тръмп увеличава преднината въпреки вихрушката от правни опасности
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    02.08.2023
  • Сподели:

Мартин Пенгели
Фани Уилис, окръжният прокурор на окръг Фултън, Джорджия, е готова да повдигне обвинения в разследването си за подривната дейност на Доналд Тръмп при изборите. Във Вашингтон се очаква специалният прокурор Джак Смит да добави обвинения относно подривна дейност при изборите, към 40 вече повдигнати обвинения за запазване на секретни документи от бившия президент.
Тръмп вече е изправен пред 34 наказателни обвинения в Ню Йорк за тайни плащания към порнозвездата Сторми Даниелс. Позовавайки се на нареждането на Тръмп да плати 5 милиона долара, след като беше признат за отговорен за сексуално насилие и клевета срещу писателката Е Джийн Карол, съдия наскоро каза, че Карол е доказала, че Тръмп я е изнасилил. Съденето по бизнес делата на Тръмп продължават.
И все пак месец след първия дебат на републиканските първични президентски избори, доминацията на Тръмп на терена се увеличава с всяко гласуване.
Първото проучване за 2024 г. от New York Times и Siena College постави Тръмп на 54% подкрепа. Най-близкият му съперник Рон ДеСантис е със 17%. Никой друг – включително Майк Пенс, Тим Скот и Ники Хейли – не е по-горе от 3%.
Твърдо дясната кампания на ДеСантис се смята, че е без гориво и се движи по пътя към унищожение. Тръмп доминира в щатите с предсрочно гласуване и в националните средни стойности води пред губернатора на Флорида с повече от 30 пункта.
Отправяйки се към изпитания през първичния сезон, Тръмп отрича да е извършил неправомерни действия и твърди, че е преследван по политически причини. Но кампанията му на агент на хаоса, която той няма да изостави, дори ако бъде съден и осъден, не само застрашава националния мир. Това застрашава собствената му партия.
Тръмп настоява за подкрепа на републиканците за импийчмънт на Джо Байдън заради обвиненията в корупция срещу Хънтър Байдън, син на президента. „Всеки републиканец, който не предприеме действия срещу измамите на демократите, трябва незабавно да се махне", каза Тръмп на митинг в Ери, Пенсилвания.
Републиканците държат Камарата на представителите на САЩ, където ще започне импийчмънтът, само с пет места повече. „Ако не желаят да го направят, имаме много добри, твърди републиканци наоколо. Хората ще се изправят срещу тях и хората ще спечелят. И всеки път ще получават моето одобрение. Те ще спечелят, защото ние печелим почти всяко състезание, което подкрепяме", каза Тръмп.
Проучвайки междинните избори през 2022 г., New York Times написа: „Г-н Тръмп подкрепи повече от 250 кандидати и неговите 82% успех на пръв поглед са впечатляващи. Но по-голямата част от тези одобрения бяха на титуляри и големи фаворити за победа."
Влиянието на Тръмп върху ключови надпревари за Сената, спечелени от демократите, е широко обсъждано.
В Пенсилвания Тръмп също призова за обвързване на помощта за Украйна във войната й с Русия със сътрудничеството на Белия дом в разследванията на Хънтър Байдън. Първият импийчмънт на самия Тръмп беше за отказ на помощ за Украйна в опит да разкрие мръсотия срещу Байдън. Експертите отбелязаха иронията. При този опит за импийчмънт Тръмп беше оправдан, когато републиканските сенатори останаха лоялни, а Мит Ромни от Юта беше единственият глас на Републиканската партия за осъждане.
Тръмп победи втория си импийчмънт за подбуждането на смъртоносната атака срещу Конгреса на 6 януари 2021 г., въпреки че 10 републиканци от Камарата на представителите и седем сенатори гласуваха за осъждане.
В проучванията за общите избори Байдън и Тръмп са много близки.
В неделя бившият губернатор на Арканзас Аса Хътчинсън, аутсайдер от Републиканската партия, каза пред CBS „Неуместно е да се предложи помилване на Тръмп, както направиха други кандидати, включително ДеСантис".

Станете почитател на Класа