Търсят Вояджър 2, след като НАСА случайно изпрати грешна команда

Търсят Вояджър 2, след като НАСА случайно изпрати грешна команда
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    02.08.2023
  • Сподели:

НАСА се ослушва за излъчване от Вояджър 2, след като загуби контакт с космическия кораб на милиарди мили разстояние.
Насочвайки се все по-дълбоко в междузвездното пространство, Вояджър 2 е без връзка, откакто полетните контролери преди повече от седмица случайно изпратиха грешна команда, която наклони антената му встрани от Земята. Антената на космическия кораб се измести само с 2%, но това беше достатъчно, за да прекъсне комуникацията.
Въпреки че има малък шанс, НАСА заяви, че огромната й антена в Канбера е нащрек за всякакви странични сигнали от Вояджър 2, който е на повече от 12 милиарда мили (19 милиарда километра). Необходими са повече от 18 часа, за да достигне сигнал до Земята от толкова далеч.
Вояджър 2 беше изстрелян от Флорида през 1977 г., за да изследва външната част на Слънчевата система и Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. Той беше изпратен само няколко седмици преди своя идентичен близнак, Вояджър 1. Той навлезе в междузвездното пространство през 2018 г., като откри множество нови луни на Уран и една на Юпитер.
През следващата седмица антената на Канбера – част от Deep Space Network на НАСА – също ще бомбардира околностите на Вояджър 2 с правилната команда, с надеждата, че тя ще постигне целта си, според Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, която управлява мисиите на Вояджър.
В противен случай НАСА ще трябва да изчака до октомври за автоматично нулиране на космическия кораб, което трябва да възстанови комуникацията, според служители.
Все още в контакт със Земята, Вояджър 1 сега е на почти 15 милиарда мили (24 милиарда километра), което го прави най-отдалеченият космически кораб на човечеството.

Станете почитател на Класа