Русия унищожи три безпилотни катера на Украйна близо до Варна и Бургас

Русия унищожи три безпилотни катера на Украйна близо до Варна и Бургас
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.08.2023
  • Share:

Украинските въоръжени сили са извършили нощна атака с безпилотни катери срещу кораби на Черноморския флот, съобщи руското министерство на отбраната. От картата, публикувана от Телеграм канала на руската телевизия "Первы" се вижда, че това се е случило по-близо до Варна и Бургас, отколкото до Севастопол.

 

 

 

Според информацията украинските безпилотни катери са се опитали да атакуват патрулните кораби "Сергей Котов" и "Василий Быков", които са изпълнявали задачи по контрол на корабоплаването на 340 км югозападно от Севастопол.

В хода на отблъскването на атаката и трите лодки без екипаж са били унищожени от огън от стандартното въоръжение на руските кораби, се казва в съобщението на руското министерство на отбраната.

Москва вече нанесе ракетни ударипо пристанището на украинския град Рени, намиращо се на река Дунав и само на около 200 метра от територията на натовска Румъния.

 

 

"Тази война превърна част от Черно море в зона на конфликт. Ракетите, изстрелвани от руските бойни кораби, визират и цели, удрят градове и елементи на гражданската инфраструктура в Украйна, убивайки невинни хора и излагайки на опасност милиони украински граждани. Видяхме наскоро, че тези удари визират и цели, намиращи се много близо до Румъния, а вие като оператори на зенитни ракети разбирате много добре естеството на тези рискове", заяви румънският министър на отбраната Анджел Тълвар, който участва днес в церемония по повод 50-годишнината от създаването на Първа бригада Ракети земя-въздух "Ген. Николае Даскалеску"

Сега подобен инцидент се случва близо до България.

Според Част V на Конвенцията за морско право на ООН от 1982 г. изключителна икономическа зона (ИИЗ) е пространство непосредствено отвъд простиращото се на 12 морски мили (или 22 километра) териториално море, в което действа специфичен правен режим. Тоне може да достига до повече от 200 морски мили (или 370 километра) от изходната линия,от която започва измерването на териториалното море.

 

Станете почитател на Класа