Зеленски: Изборът на Украйна е свобода или смърт

Зеленски: Изборът на Украйна е свобода или смърт
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.08.2023
  • Share:

Нашият избор днес е свобода или смърт, коментира украинският президент Володимир Зеленски пред бразилското издание Globo.

 

 

Той допълни, че страната му губи най-добрите си хора на първа линия на войната - не винаги военни, а доброволци, които са изоставили живота си, за да защитават Украйна. "Точно на такива хора се гради една държава - най-патриотично настроените, най-мотивираните, най-силните и умните [...] Това са хората на прогреса - и по време на война, и в мирно време", каза украинският държавен глава.

Украйна се нужда от победа - справедлива и възстановяваща правото, за да може да се възстанови от разрушенията, за да преодолее загубите, включително и на това толкова ценно поколение - емоцията и настроението и в страната, и в съюзниците, които ще помагат за възстановяването на страната, ще е различно, категоричен беше той.

Пред бразилското издание Зеленски е категоричен, че случващото се на бойното поле днес показва, че Русия не може да превземе Украйна изцяло, а неговото поколение, докато е живо, ще направи всичко възможно тя да не бъде отново толкова силна, както в първите дни на войната.

Светът не се обедини за войната в Сирия и това беше голяма грешка, коментира Володимир Зеленски. "Винаги е голяма грешка, когато светът смята, че войната е далеч", каза той и допълни, че в Украйна също са гледали по същия начин. "Клатехме глава и казвахме каква трагедия. Но войната днес е тук, а утре - на друго място", каза още украинският държавен глава.

Израелски кораб проби руската блокада на Черно море

Израелският граждански кораб Ams1 проби блокадата на руските военни в Черно море i се отправи към пристанище Рени в украинския участък на р. Дунав. Целта е транспортиране на украинска селскостопанска продукция. След този кораб се движат още Sahin 2 (Гърция) и Yilmaz Kaptan (Турция/Грузия), съобщава украинската информационна агенция УНИАН.

Това е първият търговски кораб, който влиза в украинското пристанище след руския обстрел на инфраструктурата в близост до румънската граница на 25 юли. Според информацията корабът е тръгнал от израелското пристанище Ашдод и е бил "съпроводен" от американски самолет Poseidon (P8), определян като най-модерния самолет за "лов" на подводници и проследяване на военни кораби в американско въоръжение.

Преди дни румънският външен министър коментира в интервю за Bloomberg, че страната разширява капацитета на пристанище Констанца, за да помогне на Украйна. Другите дискутирани варианти бяха пристанището в Рени, което обаче беше обстрелвано преди няколко дни и има поражения по инфраструктурата.

Нови дронове в центъра на Москва

В нощта срещу 1 август нова атака с дронове беше регистрирана в Москва, съобщи кметът на руската столица Сергей Собянин в Telegram. Според него част от безпилотните самолети са унищожени със средствата на противовъздушната отбрана (ПВО), преди да стигнат целта си, но един е стигнал до същия небостъргач в Москва-сити, повреден при предишната атака, и има щети на 21-я етаж, но без данни за пострадали. Коментари в социалните мрежи сочат, че в сградата има офиси на няколко руски министерства, включително на икономическото развитие и на промишлеността. 

Министерството на отбраната на Русия съобщава за два унищожени дрона над Московска област. Временно затворено беше летище "Внуково", а самолетите бяха насочвани към други летища, съобщава ТАСС. По-късно нормалната работа на летището е подновена.

В неделя Володимир Зеленски предупреди в своето вечерно обръщение, че войната се насочва към територията на Русия. 

От началото на контраофанзивата Украйна си върна 205 кв. километра

За почти месец от началото на контраофанзивата Украйна е върнала контрола над почти 205 кв. километра, съобщи зам.-министърът на отбранта Анна Маляр в своя канал в Telegram. Основните боеве се водят в няколко направления - Бахмут, Лиман, Купянск, Маринка и Авдиевка на изток и Мелитопол и Бердянск на юг. Украинските военни имат известни успехи около Бахмут - от началото на контраофанзивата са освободили към 37 кв. километра в това направление. Руснаците хвърлят своята мощ на изток и около Купянск има съобщения за пробиви, но боевете са ожесточени и позициите често се менят.

В южното направление успехът на Украйна е по-отчетлив - вече има данни, че първата линия на отбраната - широки по няколко километра минни полета, е преодоляна на места. Има съобщения за напредък около Роботино.

В 523-тия ден от пълномащабната война е имало повече от 40 сблъсъка на армиите на двете воюващи страни, пише Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). 

Русия усилва ракетните удари срещу Украйна

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи в доклад, че Русия е увеличила интензивността на ракетните удари срещу Украйна в резултат на определяната от него като неуспешна контраофанзива. Според Шойгу Киев обстрелва гражданска инфраструктура и това налага и руския отговор.  От октомври 2022 година обаче Москва не престава да извършва ракетни обстрели над територията на Украйна, целейки се по обекти на енергийната инфраструктура. Ракети непрекъснато попадат и в жилищни сгради. През май и юни имаше ежедневен обстрел над столицата Киев, включително и със смятаните за недосегаеми от системите за противовъздушна отбрана ракети "Кинжал".

От средата на юли Русия масово обстрелва южните части на страната, включително и град Одеса, като там ударите действително са най-интензивни от началото на войната насам.

През изминалото денонощие Русия е извършила 9 ракетни удара, съобщават от ВСУ. Сред тях са и две ракети "Искандер", попаднали в жилищна сграда и в университета в Кривий рих, родния град на украинския държавен глава. Загиналите са шестима души, а близо 70 са с наранявания с различна тежест.

Станете почитател на Класа