САЩ може да ескалират конфликта в Украйна по време на изборите през 2024 г.

САЩ може да ескалират конфликта в Украйна по време на изборите през 2024 г.
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.08.2023
  • Share:

Съединените щати могат да изострят украинския конфликт през 2024 г., ако една от страните се нуждае от допълнителни гласове във връзка с продължаващата президентска надпревара в страната, каза заместник-председателят на Съвета на федерацията (горната камара на парламента) на Русия Константин Косачев в интервю за aif. ru.
„Това е много опасна ситуация, защото американците не се страхуват да използват външната политика в своето междупартийно съперничество. Ако една от партиите почувства, че трябва да ескалира ситуацията в Украйна, за да спечели повече гласове на изборите, ще го направи. Така че президентските избори в Съединените щати, които ще кулминират през 2024 г., може да са ужасно, ако не и катастрофално събитие. Не мога да гарантирам, че ще има ескалация, но рискът е очевиден за мен. Непредсказуемостта на американското поведение ще се увеличи и опашката може отново да започне да размахва кучето", каза той в отговор на въпрос за влиянието на президентските избори в САЩ върху конфликта.
Според Косачев по-нататъшната ескалация на военния конфликт с използването на по-тежки видове оръжия може да увеличи вероятността от използване на ядрени оръжия. "За щастие все още не сме достигнали този праг. Но има риск да го доближим", подчерта депутатът.
Според сенатора Вашингтон е убедил украинския президент Владимир Зеленски да се откаже от всякакви преговори с Русия миналата година и няма намерение да се връща на пътя на преговорите. „Преговорите започнаха през март миналата година, но бяха осуетени от безпрецедентно външно влияние върху Украйна. Тогава с указ президентът Зеленски забрани на себе си и на всички други украински власти да участват в подобни преговори. Това е, разбира се, решение на САЩ. Те най-вероятно имат възможност да отменят решението си. Но аз все още не съм видял такива намерения", отбеляза Косачев.

Станете почитател на Класа