Турските дронове - новият коз на Ердоган

Турските дронове - новият коз на Ердоган
  • Публикация: 
  • Дата:  
    01.08.2023
  • Сподели:

Президентът Ердоган залага на оръжейната индустрия - както за преодоляване на икономическата криза, така и за увеличаване на популярността си.

 

 

От Саудитска Арабия до Косово - всички искат турски бойни дронове. Търсенето от чужбина е огромно, казва Селчук Байрактар, шефът на компанията за производство на дронове "Байкар", цитиран от "Кьолнише Рундшау". Турция продава толкова много дронове, колкото не е продавала никога. А бизнес успехът на Байрактар радва тъста му - турския президент, посочва изданието, според което Ердоган разчита на оръжейната индустрия да се справи с икономическата криза в Турция. Това развитие на нещата е благоприятно за Ердоган и в политически план, понеже много избиратели се гордеят с успехите на турската оръжейна индустрия.

 

https://static.dw.com/image/66266729_906.jpg

 

През тази година Турция очаква приходи от износа на оръжие в размер на шест милиарда долара, което би било удвояване на показателите от 2021-а година и ръст с една трета в сравнение с 2022-а. В контекста на високата инфлация и обезценяването на турската лира тези цифри са добре дошли за правителството.

Турските дронове получават признание

Турция не е сред водещите износители на оръжие като САЩ, Русия, Франция, Китай и Германия - тези държави реализират три четвърти от износа, докато делът на Турция е един процент, посочва "Кьолнише Рундшау", позовавайки се на данни на Института за изследване на мира СИПРИ. Но Турция има големи планове - цел на турската оръжейна политика е да се освободи от зависимостта си от чуждестранни доставчици. Поради това страната разработва модерен боен самолет, тъй като бе изключена от американската програма за строителство на изтребители F-35. Наред със задоволяването на собствените нужди, износът междувременно става все по-важен.

https://static.dw.com/image/63589142_1004.webp

 

 

През последните години дроновете "Байрактар" се утвърдиха като евтино и ефективно оръжие на бойните полети в Либия, Кавказ и Украйна, отбелязва "Кьолнише Рундшау". Междувременно предстои изграждането на фабрика за дронове на "Байкар" в Украйна, както стана известно в началото на юли. Турските дронове помогнаха много на Украйна още от началото на войната, Селчук Байрактар и неговият брат Халук, който също е в ръководството на компанията, са удостоени с украински държавни отличия.

Оръжия и политика

Миналата седмица Саудитска Арабия сключи договор с фирмата на Байрактар за доставка и съвместно производство на дронове на стойност три милиарда долара, а косовският премиер специално се похвали във Фейсбук, че и неговата държава е направила голяма покупка, но без да посочва цифри.

Държави по цял свят - от Катар до Косово - имат турски дронове в своите арсенали, а заради успехите си Байрактар се ползва с такова обществено одобрение, че вече е спряган за потенциален наследник на 69-годишния Ердоган.

 

 

 

Станете почитател на Класа