Плесницата, която удиви всички: БРИКС избива главното оръжие на САЩ

Плесницата, която удиви всички: БРИКС избива главното оръжие на САЩ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    31.07.2023
  • Сподели:

Западът губи глобален авторитет пред очите ни. И всичко това се случва в навечерието на срещата на БРИКС, която ще се проведе през август в Южна Африка.

 

 

Западът трескаво се опитва да преобърне историята. Но основният проблем за него не е, че той отслабва икономически или военно. Основното е, че вярата на хората в него пресъхна. Планетата гледа с надежда към БРИКС, чиито страни не трябва да пропускат своя шанс.

Психологическа аксиома

Отдавна е известно сред различните народи, че битката, преди още да е започнала, е предварително загубена от страната, която не вярва в своята победа. Духовните сили на човек и общество, вярата или неверието в нещо до голяма степен определят бъдещето, то се формира в зависимост от този фактор. Колективният Запад, и по-специално световният хегемон, е изправен пред най-големия проблем в следвоенната история: светът вече не вярва в неговото глобално превъзходство.

Въз основа на това неверие страните от т. нар. „Трети свят“, които преди това бяха принудени да поемат ролята на сателити на САЩ и Европа поради своята финансова, икономическа и военна слабост, вече се преориентираха към други нововъзникващи центрове на сила, основният от които е БРИКС.

Това се проявява в много големи и малки детайли, които с натрупването си и в съвкупност предизвикват своеобразна верижна реакция: колкото повече външни доказателства за оттеглянето на различни държави от американското влияние, толкова повече стават такива страни и толкова по-решителни стават техните действия и решимостта им да се присъединят към други полюси на властта. Най-малкото дори от прагматични (и вероятно егоистични) съображения за собствено оцеляване и надежда за просперитет.

Южноафриканското предизвикателство

Доста забележително е, че видимото отдалечаване от Съединените щати на държавите от „третия свят“ или, както сега се нарича, глобалния юг, се случва в навечерието на срещата на върха на БРИКС, насрочена за втората половина на август . Изглежда релефно и не е лишено от символика. Говорим за напълно негласното поведение на южноафриканския президент Сирил Рамафоса на неотдавнашната среща на върха за нов световен финансов пакт във френската столица. Това беше шамар за Вашингтон, Брюксел и Париж като организатор на срещата.

Очакваше се основната тема на този форум на високо ниво да бъде разработването на "нов пакт Север-Юг", както го наричат в Елисейския дворец. Твърди се, че този документ има за цел да постави основите за сътрудничество с развиващите се страни в борбата срещу изменението на климата и - внимание! в преодоляването на бедността.

Тежестта на срещата беше подсилена от изказването на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който каза, че „необходимо е да се извършат реформи на международните финансови институции и това трябва да стане сега“.

А какво да кажем за Сирил Рамафоса, който ще бъде домакин на срещата на БРИКС след месец и който олицетворява нововъзникващия свят? На церемонията по закриването на Парижкия форум, точно в присъствието на президента Макрон, организатор на събитието, президентът на Южна Африка се обърна към бразилския си колега Лула да Силва и каза многозначително:

Президент Лула, не се притеснявайте. Когато има среща на БРИКС, въпросът за валутата ще бъде основен в дневния ред, така че със сигурност ще го обсъдим.

 

 

Както хонконгският South China Morning Post писа в това отношение, „В един свят на дипломация, често шаблонен и сърдечен, поведението на Рамафоса е подобно на плесник на церемонията по връчване на Оскарите“.

Каквито и реформи на международните финансови институции да обяви Западът, глобалният Юг, съдейки по изявленията на президентите на Бразилия и Южна Африка, възнамерява да се откаже от долара в международните разплащания и като цяло да излезе от опеката на финансовата система, наложена на света от Вашингтон.

Конвулсиите на умиращия

Всички обърнаха внимание на това неофициално изказване на Рамафоса. И сега, разбира се, всички погледи са още по-насочени към БРИКС, който се превръща в новия двигател на света. В същото време е ясно, че срещата в Париж относно „новия пакт Север-Юг“, иницииран от Макрон, както и неговият неуспешен опит да поиска среща на върха на БРИКС , са събития, организирани от Вашингтон, за да унищожат БРИКС. На същата цел беше посветено и неотдавнашното посещение на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Китай, както и катастрофалната среща на върха на ЕС и лидерите на Латинска Америка и Карибите.

Политиката на САЩ спрямо БРИКС е толкова прозрачна, че не изисква много обяснения. В крайна сметка премахването на долара като инструмент за международни финансови разплащания и резервна валута е много по-страшно за Вашингтон, отколкото едновременното потъване на целия американски флот.

Доларът е основното оръжие на Съединените щати за контрол над света, доларът в ръцете на Съединените щати е едновременно тояга и морков. И затова американците трескаво опитват един след друг формат на влияние, за да нарушат процеса на консолидиране на блока: както поканата на страните-членки на БРИКС за срещата на Г-7 в Хирошима, така и форума за глобалния финансов пакт "в инициативата" на Макрон, и срещата на върха ЕС-Латинска Америка, и совалковата дипломация, и преките военни заплахи.

Неблагоприятните думи, които светът чува от Вашингтон, Брюксел и други западни столици за необходимостта от сътрудничество и партньорство обаче не подвеждат никого. Срещата на БРИКС в Южна Африка, където според президента Рамафоса „въпросът за валутата ще стане основен“, неумолимо наближава.

На него ще присъстват ръководителите на поне 22 държави. Повече от 40 страни проявяват интерес да се присъединят към блока. Това означава, че БРИКС вече има силата и позицията, които му позволяват още сега да диктува условията на един нов свят, който ще бъде доста по-различен от този, в който има един хегемон.

За плановете на БРИКС

Съдейки по вече многобройните изявления на лидерите на страните членки на блока, както и на базата на множество публикации в световната преса, може да се твърди, че предстоящата среща на върха в Южна Африка ще бъде изключително съдържателна.

На първо място, срещата на върха на БРИКС ще обсъди как организацията ще работи в среда, в която колективният Запад редовно налага санкции на Русия и Китай в опит да блокира техните международни финансови и икономически дейности.

В този смисъл предложението на бразилския президент Лула да Силва за отказ от долара и въвеждане на валутата на БРИКС със сигурност ще бъде на дневен ред. Освен това, както отбелязахме по-горе, лидерът на Южна Африка също възнамерява да говори за това.

В същото време практиката на използване на долара във взаимни разплащания, която все още продължава по инерция, и страхът на някои страни от глобалния Юг драматично да прекъснат отношенията си със Съединените щати ни кара да приемем, че пълното отхвърляне на американската валута, макар и необратимо, ще отнеме определен период, чиято продължителност днес е трудно да се предвиди.

Основната задача може да бъде създаването на обединени запаси от различни стратегически стоки и суровини в рамките на разширения БРИКС, като енергия (нефт, газ и въглища) и храни. Така Русия, Саудитска Арабия и Иран биха могли да създадат общи петролни резерви за блока, така че останалите членове на БРИКС да могат да купуват този петрол срещу националните си валути.

По същия начин можете да създадете запаси от селскостопански продукти, като зърно. Подобна практика би позволила да се избегнат евентуални енергийни или хранителни кризи, които между другото, често са изкуствено провокирани от колективния Запад.

В този контекст вече споменатият South China Morning Post отбелязва:

Създаването на обединен резерв BRICS+ би помогнало на групата да отблъсне санкционни действия, насочени към една страна членка, като например прекратяването на търговията с Русия, инициирано от Запада. И като определят национални цени за своите резерви, държавите от БРИКС биха могли да се справят с глобалните финансови проблеми, като например липсата на долари в някои страни.

Какво от това?

Някои западни експерти силно се надяват, че личното отсъствие на руския президент Владимир Путин от срещата на върха в Южна Африка ще се превърне в спирачка за успеха на събитието. Всъщност точно за това беше замислена провокацията със заповедта за арест на лидера ни , издадена от контролирана от САЩ структура, наречена Международен наказателен съд. Русия и Южна Африка се договориха Путин да участва в срещата чрез видеовръзка.

И е правилно. Не е необходимо да се дава повод на тези, които търсят причина. Има увереност, че това ухапване от комар няма да наруши стабилността на БРИКС. Развитието на блока вече може да бъде спряно само от самия БРИКС поради вече споменатата инертност или съмнения от страна на някои от неговите членове или, така да се каже, аспиранти.

БРИКС на практика се превърна в "ледоразбивач" за стария ред, основан на хегемонията на САЩ. Целият глобален Юг гледа към БРИКС с надежда: Азия, Африка и Латинска Америка. Бъдещата архитектура на многополюсния свят зависи от сегашните лидери на страните - членки на блока. И, очевидно, те разбират тази отговорност. Но най-важното е, че БРИКС има онзи безценен ресурс, който няма какво да замени: вярата в него от страна на целия свят, която Западът вече няма.

Игор Пшеничников, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа