Страните от БРИКС искат да заменят долара? Ето какво мисли експерт по въпроса

Страните от БРИКС искат да заменят долара? Ето какво мисли експерт по въпроса
  • Публикация: 
  • Дата:  
    30.07.2023
  • Сподели:

Страните от БРИКС възнамеряват да диверсифицират глобалната парична система, но без директното премахване на долара, заяви икономистът Дан Стайнбок в интервю за Berliner Zeitung. Според него САЩ сами са провокирали подобна стратегия, използвайки валутата си като оръжие.

 

 

Страните от БРИКС искат да заменят долара? Ето какво мисли експерт по въпроса

 

 

Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка обсъждат нов икономически ред в света. Според икономиста Дан Стайнбок те ефективно използват слабостите на Запада.

Световната икономика преживява повратен момент. Поради конфликта в Украйна, западните санкции срещу Русия и други държави, глобалният баланс на силите се променя. Групата БРИКС, съставена от новите индустриални страни Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, е в челните редици на създаването на нов икономически ред, който е алтернатива на настоящата финансова система, доминирана от долара.

Кореспондентът на Berliner Zeitung разговаря за това с икономиста Дан Стайнбок, експерт в областта на глобалните икономически отношения:

Не мисля, че целта на БРИКС е да намери заместител на долара. По-скоро става дума за диверсификация на паричната система, която би била в съответствие с днешната глобална икономика. От 2000-те години светът бързо се превърна в многополюсен, тъй като новите индустриални държави замениха големите западни икономики като двигатели на глобалния икономически растеж.

 

 

 

К.К

Станете почитател на Класа