Войната в Украйна: Удари в Днепър и в Южна Русия

Войната в Украйна: Удари в Днепър и в Южна Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.07.2023
  • Share:

Руските сили в петък са осъществили въздушни удари в централния украински град Днепър, както и ключово село в югоизточната част на Украйна, за което Киев твърди, че го е превзел в контраофанзивата.

 

 

 

Москва същевременно обвини Украйна, че е изстреляла две ракети по Южна Русия, заради което са ранени 20 души, пише AP.

Междувременно президентът Володимир Зеленски отбеляза Деня на държавността на Украйна, като потвърди суверенитета на страната - упрек към руския президент Владимир Путин, който използва твърдението си, че Украйна не съществува като нация, за да оправдае нахлуването си.

„Сега, както преди повече от хиляда години, нашият цивилизационен избор е единство със света“, коментира Зеленски в реч на площада пред манастира „Свети Михаил“ в Киев. „Да бъде сила в световната история. Да има право на своята национална история – на своя народ, на своята земя, на своята държава. И на нашите деца – всички бъдещи поколения на украинския народ. Определено ще победим!“, коментира той.

 

Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

 

Зеленски отличи също така военнослужещи и връчи първите паспорти на младежи като част от церемониите.

Празникът съвпада с честването на приемането на християнството в земите, които по-късно стават Украйна, Русия и Беларус.

Свалена ракета в гр. Таганрог, Русия

Руското Министерство на отбраната съобщи, че е свалило украинска ракета в град Таганрог, на около 40 километра източно от границата с Украйна. Местните власти съобщиха за 20 ранени, като епицентърът на удара е бил в музей на изкуството.

Отломки от ракетата са паднали в града, като министерството определя инцидента като „терористична атака“.

Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, обвини руските системи за противовъздушна отбрана за експлозията.

Министерството на отбраната на Русия заяви също така, че е свалило втора украинска ракета близо до град Азов, който -  също като Таганрог, е в Ростовска област, и отломки са паднали на безлюдно място.

По-рано през деня украински безпилотен самолет е свален извън Москва, също според твърдения на руското Министерство на отбраната. Това е третият случай за този месец. Не се съобщава за пострадали или щети при последния инцидент и не се посочва място, където е паднал дронът.

От началото на войната Русия обвинява Украйна за атаки с дронове, бомби и ракети на нейна територия далеч от фронтовата линия. Украински официални лица рядко потвърждават, че стоят зад атаките, които включват и изпратени дронове срещу Кремъл.

Ударите засегнаха руски складове за боеприпаси и гориво, както и инфраструктура, която руската армия използва за снабдяване на силите си, както и пунктове за набиране на военни.

Преди три месеца обаче военен самолет случайно хвърли бомба над Белгород, като бяха ранени двама души. За инцидента първоначално се подозираше и обвиняваше Украйна.

Атака в Днепър

Руска ракетна атака в града с 2 балистични ракети „Искандер-М“ е ранила девет души, сред които и две деца, в района на новопостроена и все още необитаема 12-етажна жилищна сграда, както и необитаема съседна сграда на Службата за сигурност на Украйна.

От видео се вижда, че горните етажи на жилищната сграда са в руини и от тях се извиват пламъци и дим.

Русия често нанася удари по жилищни сгради по време на конфликта, но отрича, че умишлено се насочва към цивилни.

Междувременно командващият въоръжените сили на Украйна ген.-полк. Александър Сирски каза, че неговите войски се придвижват напред в части от Източна Украйна, окупирани от Русия, и срещат твърда съпротива, докато войната навлиза в 18-тия си месец. „Врагът яростно се вкопчва във всеки сантиметър, като води интензивен артилерийски и минометен огън“, казва той в изявление.

Боеве се водят на множество места по дължината на повече от 1000 километра фронт. Украйна разположи и наскоро придобитите си западни оръжия, за да изтласка силите на Кремъл.

Западни служители коментират, че Киев предприема сериозен натиск на юг. Путин призна, че боевете там са се засилили, но настоява, че натискът на Киев се е провалил.

Зеленски публикува видео в четвъртък вечерта, в което украински войници казват, че са превзели Старомайорске в района на Донецк. Руски военни блогъри казват, че артилерийски огън по украинските войски ефективно е разрушил селото и съобщиха за още баражни обстрели в петък.

Превземането на селото, което през 2014 г. имаше население от 682 души, ще даде на Украйна платформа за навлизане по-дълбоко в територията, контролирана от Русия, отбелязват блогърите.

Районът е център на контраофанзивата на Украйна от юни и нейните войски преди това са превзели няколко други села там, докато бавно си проправят път през обширни руски минни полета.

Не е възможно да се проверят твърденията на нито една от страните за случващото се във военната зона.

През изминалото денонощие Русия е нанесла общо 11 въздушни удара и е изстреляла 38 залпови ракети по позициите на украинските войски и населени места. Има жертви сред цивилното население, унищожени са жилищни сгради и друга гражданска и административна инфраструктура.

Станете почитател на Класа