Изтокът на Харковщината ще бъде освободен скоро, руснаците отблъскват ВСУ от Оскол

Изтокът на Харковщината ще бъде освободен скоро, руснаците отблъскват ВСУ от Оскол
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.07.2023
  • Share:

РУСКИТЕ ВОЙСКИ СЕ ДВИЖАТ БЪРЗО И РЕШИТЕЛНО, ТВЪРДЯТ АМЕРИКАНСКИ АНАЛИЗАТОРИ

 

 

 

Ново направление за украинското „контранастъпление“ е Донбас. Има все повече потвърждения за това, пишат два водещи аналитични щаба, които следят ситуацията на фронта: Американският институт за изследване на войната (ISW) и Полският център за източноевропейски изследвания (OSW).

След неуспехи в района на Запорожие въоръжените сили на Украйна са принудени да изтеглят остатъците от своите бронетанкови части.

Въпреки че битките на този фронт продължават и до днес. А украинските резерви участват в посока Кременная. Вярно, това може да не е пълноценна „контраатака“, за която въоръжените сили на Украйна просто нямаха достатъчно ресурси, а само опит за противодействие на неумолимото руско настъпление.

OSW: Руските войски последователно изтласкват украинските въоръжени сили към западния бряг на Оскол

На повечето участъци от линията на съприкосновение в Донбас продължаващите руски атаки принуждават въоръжените сили на Украйна постепенно да отстъпят, пише OSW.

Освен това скоростта на напредване варира от няколкостотин метра на ден до няколко километра. Най-ожесточените сблъсъци се водят в североизточната част на Харковска област: руските войски пресичат Оскол между Двуречная и Гряниковка.

Форсирането на реката ще позволи да се завърши обкръжението на Купянската групировка от северна посока. На юг настъплението идва от посоката на Стелмаховка и Новоселовски - това е близо до границата на ЛНР и Харковска област.

Купянск играе важна тактическа роля. Освен това през града тече Оскол, който всъщност осигурява контрол над южната част на Харковска област (близо до Загризово и Подлиман реката има ширина над 1,5 км).

Изтласквайки украинските формирования на десния (западния) бряг, Въоръжените сили на РФ могат до голяма степен да гарантират сигурността на югозападната част на Харковска област и цялата граница с ЛНР.

Оскол тече успоредно на границата между Луганска и Харковска област. Преминава и оперативната линия „Сватово – Кременная“, от страната на която са изтласкани украински формирования. По-конкретно, ВСУ са изтласкани от горската зона югозападно от Кременная (участък между реките Жеребец и Северски Донец).

Също така на 25 юли руските войски освобождават Торское след дълги битки. Това е най-важното селище, напомня OSW. Торское се намира на 15 км западно от Кременная, близо до границата на ДНР и ЛНР и непосредствено в най-широката част на канала Жеребец.

Именно по тази река минава основният маршрут за снабдяване, водещ от Красни лиман до украинските части, които се отбраняват в националния природен парк „Свети гори“.

ISW: Руските войски освободиха най-малко пет харковски села, само на 15 км до Оскол

За да бъдат окончателно изтласкани въоръжените сили на Украйна до западния бряг на Оскол, е необходимо да се освободи площ от малко над 700 квадратни километра.

ЦИПСО се опитва да омаловажи руските постижения в Харковска област: твърди се, че повечето села в близост до границата са в „сивата“ зона. Въпреки това дори американците от ISW отбелязват, че руските войски настъпват бързо и решително.

Изявленията на руското министерство на отбраната се потвърждават от данни от сателитни снимки, посочва ISW, разобличавайки украинската пропаганда. Тя омръзна дори на американците.

На 9 юли руските войски навлязоха в село Новоселовское, на 2 км от границата на ЛНР и Харковска област. Тук минава най-важната магистрала, свързваща Купянск, Сватово и Кременная.

Контролът над пътя парализира снабдяването на украинската групировка, защитаваща източната част на Харковска област. На 18 юли Новоселовское е напълно освободено, а на 20 юли магистралата е взета под пълен контрол.

На 15 юли руските войски навлязоха в жп гара Куземовка, на по-малко от 12 километра югоизточно от Купянск.

23 юли - те прекосиха хребета близо до Кармазиновка, което направи възможно освобождаването на Новоегоровка и влизането в Изюмски район на Харковска област. От тук до Оскол по права линия са само 15 км.

На 25 юли руските войски освобождават Сергеевка (12 км югозападно от Сватово) и напредват по фронта с ширина 4 км на дълбочина 2 км. Сега в този район трябва да бъдат освободени още няколко малки села, а руските войски ще отидат до Оскол, изтласквайки украинските части зад него.

Бившият ръководител на Луганска област Сергей Гайдай каза, че руснаците, настъпващи в района на Харков, използват гъвкава тактика. Групи от 50 до 70 души персонал са разпръснати из района. Участва в атаките и от звеното "Шторм-Z".

Украински части се опитват да контраатакуват по оперативната линия Сватово-Кременная, включително край Червонопоповка, Невски, Белогоровка и дори наскоро освободеното Торское.

Украинските диверсанти действат в Серебрянския горски район. Изтласкването на въоръжените сили на УКрайна отвъд Оскол ще позволи напълно да с защити стратегически важният район от подобни излети.

Напредването на руските войски би могло да бъде по-бързо, ако не беше необходимо да се отклоняват резерви в посока Бахмут. Тук Въоръжените сили на Украйна действат изключително упорито, хвърляйки в атака всички нови части.

Боевете при Бахмут не отстъпват по интензивност на Запорожие, въпреки че сега цялото внимание е насочено към южния фланг, където се води битката за Работино.

 

 

Константин Олшанский, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа