"Междусъседски скандал" или престъпление от омраза. Как се разследва побой срещу украинци

"Междусъседски скандал" или престъпление от омраза. Как се разследва побой срещу украинци
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.07.2023
  • Сподели:

Украинци подават сигнал, че в дома им в България са влезли непознати и са ги пребили. Викат ги на разпит 20 дни по-късно, след като разказват за случая по телевизията. Властите говорят за "междусъседски скандал", а има данни за нещо по-сериозно - престъпление от омраза.

 

 

На 4 юли вечерта в дома на украинците Любов Дергачова и Микола Попов в Равда влизат непознати и започват да ги удрят. В резултат на нападението тя е със синини и отоци по ръцете и краката, а той – по гърба и гърдите. Жената прекарва нощ в болница, а два дни след случилото се двамата със съпруга ѝ получават свидетелства за травмите си от съдебна медицина.

Това обаче не е всичко от историята на двамата пенсионери. Те казват, че още при влизането си нападателите са свалили от вратата на апартамента им герба на Украйна – тяхната родина, която в момента се отбранява от руска военна агресия. През цялото време непознатите са крещели на български език думи, сред които пострадалите са разпознали обиди. Чули са и обръщения, свързани с тяхната националност.

„Според мен тези хора ни нападнаха само защото сме украинци. Защото ние с никого не сме влизали в конфликт, никакви претенции към никого не сме имали“, казва Любов Дергачова пред Свободна Европа.

Още същата вечер на мястото на инцидента идва полиция, но нищо не следва за предполагаемите нападатели. Няколко дни по-късно семейството подава жалба в прокуратурата. До 24 юли, точно 20 дни след нападението, с тях не се е свързвала нито полицията, нито прокуратурата. Това се променя, след като Нова телевизия излъчва репортаж за случая. Едва след него те са разпитани.

До момента няма започнало разследване, а само предварителна проверка, съобщи пред Свободна Европа прокуратурата в Бургас. Полицията съобщи, че във вечерта на нападението е получила сигнал за „междусъседски скандал“.

Случаят обаче има белези на престъпление от омраза, казва Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет (БХК). Според него е „абсолютно неприемливо“ при данни за такова престъпление властите да действат толкова бавно.

 

„Бутнаха го на пода и продължиха да го бият“

 

63-годишната Любов Дергачова и 65-годишният Микола Петков са от Украйна, но имат собствен апартамент в Равда, община Несебър. Купили са го още през 2016 г., а от началото на войната, която Русия започна срещу Украйна, двамата живеят в България за постоянно. Не получават никаква помощ от държавата, издържат се сами.

„Ние живеем в Запорожка област, близо до атомната електроцентрала. Там сега е руската армия, завзела е почти цялата област. Там сега е много опасно да се живее“, казва Дергачова.

През последния месец двамата живеят в България в страх. Причината е случилото се на 4 юли вечерта, когато непознати хора влизат в апартамента им и ги нападат.

„Около 21 часа на вратата се позвъни, съпругът ми отвори, а там стояха двама мъже. Те го изблъскаха, влязоха в апартамента и започнаха да го бият - по гърдите, по главата“, казва Дергачова. „Той се опита да ги изтласка, но не успя, бутнаха го на пода и продължиха да го бият.“

Самата тя също казва, че е нападната и съборена на пода, където нападателите са я ритали.

През цялото време по думите на Дергачова нападателите са крещели на български език, а тя е разпознала сред думите обиди. Чула е и обръщения, свързани с тяхната националност – украинци. При влизането си в апартамента непознатите са свалили герба на Украйна от вратата им и са го хвърлили на пода, казва още тя.

Това я кара да смята, че нападението е заради националността им.

„За мен причината е една - символът на входната ни врата. Но това си е нашата входна врата, на никого не пречим с тази символика, не ходим с нея по улицата“, казва още Дергачова.

„Може би руската пропаганда, може би съвпадението с посещението на [украинския президент Володимир] Зеленски в България… Не знам какво ги е подбудило да извършат такава жестокост.“

Тя и съпругът ѝ казват, че нищо не е откраднато от апартамента и не са имали преди това конфликт с никого.

 

„Потенциално престъпление от омраза“

Описаното от семейството е достатъчно, за да се разследва случаят като възможно престъпление от омраза, каза пред Свободна Европа Радослав Стоянов, правен експерт в БХК.

Точно това са данните, които в нормалния свят при едно разследване служат за flagging, тоест отбелязване на случая като потенциално престъпление от омраза, престъпление с дискриминационни подбуди“, каза той.

Хулиганските, расистките и ксенофобските подбуди са утежняващи обстоятелства при престъпления като причиняване на телесна повреда. Това значи, че за причиняване на лека телесна повреда например наказанието е едно, но ако това е станало с ксенофобски мотив, наказанието би било по-тежко.

„Едно е да бъдеш нападнат с цел да бъдеш обран и когато вече си обран, причината да бъдеш нападнат вече да не е в теб. А друго е причината да бъдеш нападнат да не може да се премахне. Тя седи в теб. Ти си украинец, ти си чернокож човек или ром, ти си гей човек“, каза Стоянов. Това значи, че може да бъдеш нападнат отново, както и всеки, който носи подобни характеристики.

По думите на експерта още от първия момент "трябва да се изследва, да се разпитат хората – дали е имало някакви данни, някакви реплики, някакви символи, които дават индикации, че престъплението е извършено на основата на техния в случая украински или въобще някакъв чуждестранен произход“.

 

„Абсолютно неадекватно действие“

 

Дергачова и Попов сами сигнализират точно за такива реплики и действия на нападателите.

Във вечерта на нападението на мястото е пристигнала полиция. Областната дирекция на МВР в Бургас посочва в писмени отговори до Свободна Европа, че реагирала на сигнал за „междусъседски скандал“.

При идването на полицаите един от предполагаемите нападатели още е бил на мястото, но не е задържан. Вместо това на потърпевшите им е предложено да подпишат предупредителен протокол, какъвто се издава в случаи на съседски или семейни конфликти.

Няколко дни по-късно семейството подава жалба до отделението в Несебър на Районната прокуратура в Бургас. Говорител на прокуратурата каза пред Свободна Европа, че жалбата е постъпила на 13 юли, а на следващия ден е възложена предварителна проверка по случая, която се извършва от полицията. Досега няма образувано досъдебно производство.

Самите потърпевши казват, че са им се обадили за пръв път в понеделник, 24 юли - няколко часа, след като Нова телевизия излъчи репортаж за случая. Разпитани са в сряда.

Радослав Стоянов от БХК вижда забавяне в действията на институциите по случая.

„Това може да бъде определено единствено като безобразие и като абсолютно неадекватно действие“, каза той. „Говорим за нахлуване в дома, ако това е вярно. Трябва веднага да се изпратят криминалисти, да се извърши оглед, веднага да се образува досъдебно производство.“

Случаят от Равда е най-тежкото публично известно посегателство срещу украинци в България, за което има подозрения, че е престъпление от омраза.

В първите месеци след началото на войната на Русия срещу Украйна, когато в България пристигнаха хиляди бежанци, медиите съобщиха за случаи на посегателства срещу имущество на украинци. През май 2022 г. стана известен случай, при който в колата на семейство беше забита кирка.

Тези случаи идват на фона на изказвания на проруски политици в България, които наричат украинците „туристи“. Такъв пример е публикация на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов от 20 май тази година. В нея той призова „всички украински туристи, представящи се за бежанци“, да бъдат експулсирани.

 

 

 

Елица Симеонова, Видка Атанасова

Станете почитател на Класа