Адмирал Лиза Франкети, която пише история във военноморските сили на САЩ

Адмирал Лиза Франкети, която пише история във военноморските сили на САЩ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.07.2023
  • Share:

Адмирал Лиза Франкети е избрана от американския президент Джо Байдън за ръководител на американските военноморски сили. Номинацията е историческа – Франкети ще бъде първата жена на толкова висок пост в армията на САЩ. Тя е човек на деня на Свободна Европа.

 

 

През април 2018 г. адмирал Лиза Франкети тъкмо се е нанесла в новия си офис в Неапол, Италия. Тя е начело на 6-ти флот на американските военноморски сили, когато получава задачата да атакува Сирия с ракета „Томахоук“, изстреляна от подводница в Средиземно море. Подобно нещо не е правено досега.

Причината е, че няколко дни по-рано сирийският президент Башар Асад напада противниците на режима му с химическо оръжие. В отговор тогавашният американски президент Доналд Тръмп заплашва да унищожи съоръжения за химически оръжия на сирийската армия.

Целите, които Франкети трябва да удари, са три и се намират близо до бази на руските сили, които САЩ държи да избегне.

Мисията е изпълнена перфектно – съоръженията са унищожени, руснаците не са засегнати, Асад е получил много силно предупреждение и накрая Франкети успява и да презареди подводницата да е в готовност за следваща мисия. Тази история разказва специализираното американско издание DefenseNews в материал, посветен на адмирал Лиза Франкети.

Пет години след този успех тя е на път да стане първата жена ръководител на американските военноморски сили. Номинирана е от президента на САЩ Джо Байдън, въпреки че директорът на Пентагона му е препоръчал друг човек.

 

Тази снимка на Лиза Франкети е от 2022 г.

 

Тази снимка на Лиза Франкети е от 2022 г.

 

Според Байдън Франкети е възможно най-добрият избор за поста, защото има богат опит в командването и ръководството във военноморските сили.

"През нейната кариера адмирал Франкети демонстрира пространен опит както в оперативната, така и в политическата сфера", казва той.

Днес тя е настоящият заместник-началник на операциите на военноморските сили и ще бъде първата жена член на Обединения комитет на началник-щабовете на американските въоръжени сили.

Франкети е едва втората жена адмирал с четири звезди в американските военноморски сили. Тя е ветеран с 38-годишен опит в армията: освен бивш началник на 6-ти флот, тя е била и ръководител на военноморските сили на САЩ в Южна Корея, а също така е служила като командир на самолетоносач.

Преди четири десетилетия обаче пътят ѝ в армията изобщо не е бил толкова ясен, колкото изглежда днес. Лиза Франкети израства в предградие на Ню Йорк, след което следва журналистика в Северозападния университет, пише в биографията ѝ на сайта на американския флот. Тя иска да стане репортер и да отразява събитията в Близкия Изток. През 1981 г. обаче случайно попада на барбекю с група млади войници, които се обучават за военноморските сили.

Само след няколко часа Франкети вече разговаря с лейтенант, който ѝ казва колко е хубаво във флота и че може да получи стипендия, за да завърши университета. На другия ден тя вече е записана, има униформа и чанта, пълна с книги.

Оттук нататък следват много първи постижения за нея, което я прави една от водещите военни, които допринасят за интеграцията на жените в американската армия. Тя е сред първите жени, завършили военноморската академия, управлявали едни от най-големите военни кораби на САЩ, ръководили комплексни военноморски операции.

Тя избягва да говори за личния си живот в интервюта, пише Ройтерс, но е омъжена и има деца. Цитирана е да казва, че е успяла да се научи да балансира кариерата си с това да намира време за семейството.

В различни интервюта за това как да си добър ръководител в армията Франкети споделя, че не се е налагало да жертва своята женственост, за да бъде добър лидер във флота.

„Не е нужно да понижавате гласа си. Не е нужно да крещите. Не е нужно да използвате обиди. Можете просто да водите. Можете да бъдете ефективен лидер, като слушате хората си, грижите се за тях, разбирате хората си, знаете нещо за хората си“, казва тя през 2022 г.

Номинацията ѝ за ръководител на американските военноморски сили от Байдън все още трябва да бъде потвърдена от Сената. Тогава, по думите на американския президент, Франкети „отново ще пише история“.

 

 

 

Теодора Бързакова

Станете почитател на Класа