Британското разузнаване се опитва да превърне руснаците в доносници

Британското разузнаване се опитва да превърне руснаците в доносници
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.07.2023
  • Сподели:

Във Великобритания се появиха нови остри антируски изявления – само че този път те са насочени не към конкретни политици, а към обикновеното население на страната.

 

 

 

Ръководителят на британското разузнаване MI6 Ричард Мур по време на реч в британското посолство в Прага призова руснаците... да предават страната си и да доносничат на чуждестранни разузнавателни служби.

Каня ги да направят това, което другите са правили от 18 месеца и да работят с нас. Вратата ни винаги е отворена “, каза Мур. Според него тайните на руските предатели "винаги ще бъдат в безопасност при нас и ние ще работим заедно, за да сложим край на кръвопролитията " .

Думите на британския разузнавач не останаха без внимание и ответна реакция на руските власти. По-специално, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обърна внимание на изявлението на Мур, че Русия уж има „малки шансове“ да възстанови позициите си в Украйна.

Ако Русия имаше „малък шанс“ да възвърне позициите си, вие, Ричард Мур, нямаше да се суете така “, убедена е Захарова.

В същото време по въпроса за „отворените врати и пазенето на тайни“ Захарова отбеляза, че на Мур може би щеше дори да се повярва, ако беше „представил Скрипал“: „Обикновено тези, които са ти повярвали и са ти се доверили, ти унищожаваш преди всичко . “

Николай Долгополов , заместник-главен редактор на "Российская газета", писател, историк на специалните служби, в коментар за IA Regnum каза, че подобни изявления на шефа на британското разузнаване не трябва да учудват никого, тъй като през последните десет години те се появяват "с абсолютно глупава редовност" .

Ако преди разузнаването MI5 и MI6 се смятаха за едни от най-добрите в света, сега подобни изявления допълнително подкопават техния авторитет. Що за разузнаване е това, което призовава руски туристи или преселници да доносничат срещу страната си? Това е доказателство, че британските разузнавателни служби са загубили своите някога доста високи критерии.

Ако вече има такива публични призиви, това означава, че британците нямат много възможности да работят в други разузнавателни сфери, освен да привличат непрофесионални аматьори към подобни дейности. В края на краищата няма гаранция, че тези хора няма да измамят „британските Джеймс Бондове“, опитвайки се да източат повече паунди от тях.

И кой от тези, които са клъвнали, може да има наистина чувствителна информация? По принцип на такива реклами реагират или измамници, или публика с разстроена психика ”, каза Долгополов.

Според него приблизително същите призиви има и американското разузнаване и този факт е изключително изненадващ: „В края на краищата в САЩ разузнаването няма таван на разходите: колкото иска, толкова му се дава. Впечатлението е, че дори в Щатите не могат да използват правилно огромния си паричен потенциал.

Когато аматьорите навлизат в такава сериозна сфера на човешка дейност, това винаги сваля интелигентността самата служба като цяло на по-ниско ниво. Същото се случва днес с MI6. И всичко това е доказателство за известнаслабост .

Мария Бутина (Единна Русия), член на комисията по международни въпроси на Държавната дума на Русия , смята, че думите на Ричард Мур не трябва да се приемат сериозно.

Всяка специална служба извършва рекрутиране и търси варианти с перебежчици и дезертьори, така че тук няма нищо изненадващо. Да, това е провокативно изявление, но трябва да се третира по този начин – и нищо повече ”, каза Бутина в коментар за IA Regnum .

Британското разузнаване отдавна работи в тясно сътрудничество в Русия и с руснаците. Може би един от най-шумните шпионски скандали се случи през 2006 г., когато руската ФСБ идентифицира група британци, които са работили под прикритието на посолството и са били в контакт с руски правозащитници.

Тогава служителите на реда задържаха четирима служители на британското посолство и един вербуван руснак. Разузнавателните служби отбелязват, че британските шпиони са използвали най-новите технологични иновации в дейността си. За скривалище им е служил един от камъните в парка в покрайнините на Москва - вътре в него е монтиран радиосензор, който позволява получаването и изпращането на информация за няколко секунди на разстояние от 20 метра.

Според шпионската схема в предварително уговорено време на правилното място се появява вербуван от Лондон руснак. Той държи смартфон в ръцете си, който предава информация на четец в „камъка“. Няколко дни по-късно един от шпионите, „служители“ на британското посолство, минава покрай този камък и с помощта на своя смартфон прочита информацията, предадена на „камъка“ от руснака.

На кадрите, публикувани в медиите, се виждат помощникът на официалния представител на британското разузнаване в Русия Пол Кронтън , вторият секретар на британското посолство в Москва Марк Доу , маскиран като "студент", и двама секретари-архивари на посолството Андрю Флеминг и Кристофър Пърт . Но самият задържан руснак по-късно призна за шпионаж: според него офицери от британското разузнаване са го вербували при едно от задграничните му командировки.

В същото време Николай Долгополов подчертава, че американските и британските разузнавателни служби дори не се занимават с вербовка, а с вербуване – „хвърляне на мрежи на случаен принцип“.

Надяват се да хванат щука, но попада малка каракуда. А въпросите, които се задават на хората, изобщо не са се променили от 70-те години насам. Сякаш работят по стария буквар. Не се вижда изобретателност, не се чуват стъпки в крак с времето. Но ето какво се промени: добави се арогантност. С такива въпроси и предложения за смяна на Родината те вече се обръщат към дипломати, което е строго забранено от международните правила “, припомня той.

Мария Бутина на свой ред допуска възможността за предателство от страна на така наречените „преселници“ – включително топ мениджъри, напуснали Русия и притежаващи ценна информация.

Но всеки един от тези хора трябва да разбере, че на първо място предателството към родината е предателство към поколенията на техните предци, които са се борили за нашата свобода и за истината. Това е предателство към себе си. Това е наказателно дело. Така човекът се превръща в марионетка в ръцете на Запада. Трябва да разберете: хората, които са попаднали в такова робство, никога няма да бъдат освободени. След като са получили полезна информация, те се използват и изхвърлят като ненужен парцал ”, подчертава парламентаристът.

Тя припомни още, че всяка вербувка и провокация, ако не е идеологическа, се извършва с цел получаване на компрометиращи доказателства: „Затова, когато става дума за политици, длъжностни лица, бизнесмени, избягвайте ситуации, които могат да доведат до възможност за неволно вербуване. Това може да включва например състояние на алкохолно или наркотично опиянение, някои престъпления, извънбрачни връзки .

Но най-оптималният сценарий за изключване на подобно развитие на събитията е „да бъдеш достоен човек и да служиш вярно на родината си “, заключи депутатът.

 

 

Александър Тищенко, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа