Руската пропаганда трескаво оправдава терора в Одеса

Руската пропаганда трескаво оправдава терора в Одеса
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.07.2023
  • Сподели:
Коментар на украинския военно-политически коментатор и блогър, известен като „Злий одесит“

 

От ранните часове на 23 юли руските пропагандни платформи, успоредно с публикуването на видеозаписи на ракетните атаки срещу Одеса, започнаха да публикуват версии на оправдания защо тези ракети са летели по цивилни цели.

Редица различни „експерти“, някои „свидетели“ от Одеса и онези прословути „източници от Турция“ – всички те се присъединиха към хора на онези, които лъжливо твърдят, че именно украинците са стреляли по себе си…

Да, основната им версия е, че градът е разрушен поради провал на ракетите на ПВО, които са поразили жилищни сгради.

Изглежда странно, нали? Никога преди не са се проваляли, а сега това… Те сваляха „Калибрите“ с 80-90% ефективност – а после изведнъж започнаха да падат!

Тази нощ, както и в предишните, руснаците разгърнаха смесена гама от ракети, а именно: Х-22, P-800 Оникс, Калибър и Искандер-МК.

В същото време за никого не е тайна колко дефектни са прецизните характеристики на руските ракети. Например Х-22 може да се отклони от целта до 500-600 метра, а през 2022 г. в района на Днепър това отклонение е достигнало зашеметяващите 2 км!

Останалите ракети, условно „високоточни“, всъщност не са по-добри. В края на краищата, дори високоточните „Калибър“ позволяват отклонение от +/- 50 м.

Сега Русия произвежда ракети в авариен режим и техническият контрол на качеството е почти напълно пренебрегнат. Преди изстрелването ракетите не преминават през рутинни проверки на работата на системите и на грешките. В резултат на това качеството на ракетите започна да се влошава. Да вземем „Калибър“ – отклонението им от целта вече се оценява на +/- 100-150 м.

Още през 2022 г. в руската Белгородска област местни жители многократно заснемат как балистични ракети „Искандер“, изстреляни към украинската Харковска област, се взривяват след изстрелването или просто се свличат на земята, променяйки траекторията си. Следователно използването от Русия дори на условно „модерни“ и „високоточни“ ракети е равносилно на използване на потенциално дефектни ракети.

Руското командване бомбардира Одеса, въпреки че е наясно със съществуващите проблеми с ракетите си и добре знае, че насочвайки се към морското пристанище, е много вероятно ракетата да се отклони от курса и в крайна сметка да удари историческия център, архитектурни обекти, включително такива, защитени от ЮНЕСКО, и жилищни сгради.

Това е преднамерен терор, за всеки акт на който руската пропаганда има стандартно ръководство за реакция, което да използва: „това са украинците, те изстрелват по себе си нискокачествени ракети за противовъздушна отбрана…“ Но именно некачествените именно руски ракети са широко отразени и доказани.

Но дори и да осъзнават, че след всеки такъв удар трябва да разполагат с „екип за оправдание“, те все пак ще продължат. Дори след чудовищните разрушения и още повече жертви през нощта срещу неделя окупаторите няма да спрат. Те биха могли да си вземат някаква почивка, но няма да спрат.

Те са твърде силно притиснати в ъгъла, за да спрат терора, който прилагат, опитвайки се да пробият твърдата стена поне през някакъв прозорец от възможности. И фактът, че сега това е единственият инструмент, с който разполагат, говори красноречиво.

Никакви отстъпки. Вражеските конвулсии само потвърждават, че всичко върви по план.
Макар че, разбира се, укрепването на възможностите за противовъздушна отбрана в Одеса също би било хубаво. Особено онези образци на системи за далечен обсег, които не само биха могли да свалят Х-22 и П-800 Оникс, но и да ангажират Ту-22М3 на стартовите им площадки над Черно море, на 100 км от бреговете на Одеса.
Това наистина би било хубаво…

 

 

 

 

Станете почитател на Класа