Полша ще удължи забраната за украинско зърно след 15 септември

Полша ще удължи забраната за украинско зърно след 15 септември
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.07.2023
  • Share:

Полша няма да отвори границите си за зърно от Украйна и ще разшири едностранно забраната за доставката му в страната след 15 септември, ако Европейската комисия откаже да го направи. Това съобщи полският премиер Матеуш Моравецки на пресконференция след среща на представители на министерствата на земеделието на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия.
Според него след по-малко от два месеца - на 15 септември - ЕК може да отвори отново границите за украинско зърно, но Полша не може да си позволи да дестабилизира пазара си.
„Искам да кажа откровено – ние няма да отворим тази граница. Или Европейската комисия ще се съгласи да изработи общо решение, което да разшири тази забрана, или ние ще го направим сами. Ние решително ще защитим полските фермери", каза Моравецки.
„Второ, ако има нови признаци на дестабилизация на други селскостопански пазари, други продукти, ние ще направим същото, защото правителството трябва да защити селското стопанство", каза той.
„Или след 15 септември ще бъдат разработени механизми и норми за внос на селскостопански продукти, които ще направят невъзможно дестабилизирането на пазара в Полша, или полското правителство ще го направи едностранно или заедно с нашите приятели от други страни. Това ще бъде тяхно решение. Ние ще го направим по един или друг начин", заключи Моравецки.
През април пет страни от Централна Европа - България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия - едностранно забраниха вноса на зърно и други селскостопански продукти от Украйна. По-късно те отмениха тези мерки в замяна на решението на Европейската комисия да въведе първо до 5 юни, а след това до 15 септември ембарго върху доставки от Украйна на четири вида зърнени и маслодайни семена: пшеница, царевица, рапица и слънчоглед.
Унгария и Полша смятат това решение за недостатъчно и биха искали ЕС да удължи забраната поне до края на годината. Варшава също е за разширяване на списъка с продукти, които не могат да се доставят в страните, граничещи с Украйна, и добавяне към него, по-специално, сладолед от малини и ягоди.

Станете почитател на Класа