Зеленски обсъди с премиера на Етиопия прекъсването на зърнената сделка

Зеленски обсъди с премиера на Етиопия прекъсването на зърнената сделка
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.07.2023
  • Share:

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обсъди с премиера на Етиопия Абий Ахмед Али блокирането на морското корабоплаване от страна на Русия, оттеглянето на Москва от Споразумението за зърното и обстрела на Украйна, както и въпроса за подготовката на Световната среща на върха за мир, предаде Укринформ.

 

 

Това е първият телефонен разговор на най-високо ниво в двустранните отношения между страните, съобщи украинският държавен глава в "Teлеграм".

"По време на първия в историята на двустранните отношения телефонен разговор с министър-председателя на Етиопия Абий Ахмед му разказах за едностранното оттегляне на Русия от инициативата "Зърно през Черно море", незаконното блокиране на корабоплаването и обстрела на пристанищната и енергийната инфраструктура на Украйна. Обсъдихме подготовката за Световната среща на върха за мир. Поканих министър-председателя да посети Украйна", каза Зеленски.

Украинският президент също така отбелязва необходимостта от създаване на платформа за диалог с африканските държави.

"Гласът на Етиопия, на Африканския съюз, на цяла Африка е много важен за нас", подчерта Зеленски.

В същото време той съобщи, че Украйна е изпратила почти 300 000 тона храни на Етиопия в рамките на инициативата "Зърно през Черно море" и още 90 000 тона зърно в рамките на отделната инициатива "Зърно от Украйна".

Зеленски увери събеседника си, че Украйна е готова да остане гарант на световната продоволствена сигурност, а също така е заинтересована от развитието на двустранните отношения с Етиопия в областта на сигурността, цифровизацията и други области, отбелязва БТА.

Станете почитател на Класа