Санкциите - на юридически тест, олигарх иска освобождаване на активите му

Санкциите - на юридически тест, олигарх иска освобождаване на активите му
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.07.2023
  • Share:

Законосъобразността на режима на санкции на Обединеното кралство, създаден след инвазията на Русия в Украйна, бе изправена пред най-големия си правен тест вчера, когато олигарх от съветската епоха и съюзник на Роман Абрамович поиска съдебна заповед за освобождаване на активите му, включително два частни самолета.
Делото, заведено от Юджийн Швидлер, милиардер петролен бизнесмен, следва подобни предизвикателства от олигарси, които сега влизат в съдилищата в Европа, където действа подобен режим на санкции.
Залогът са активи на стойност милиарди лири, част от които Западът иска да източи, за да помогне за финансирането на реконструкцията на Украйна.
Искането на Швидлер за освобождаване на активите му е първият случай, достигнал до Върховния съд на Обединеното кралство и включва физическо лице. Редица други дела чакат да бъдат разгледани, ако той успее.
През март миналата година тогавашният външен министър Лиз Тръс наложи санкции на Швидлер, две седмици след като министрите предприеха същите действия срещу Роман Абрамович, позовавайки се на връзките на Абрамович с Владимир Путин.
Министерството на външните работи каза, че Швидлер е получил финансова облага от отношенията си с руския режим. Законодателството за санкциите е съставено широко, така че да обхваща всеки, който се облагодетелства или се е облагодетелствал от подкрепата на руското правителство, независимо дали финансово или политически. Целта е да се увеличи максимално правомощието на министрите, като се стеснят основанията за изваждане от списъка.
Швидлер ще твърди, че участието му в руската държава е било преди 20 години и замразяването на активите му не може да изпълни целта на законодателството, което е да спре усилията на Русия да дестабилизира Украйна. На теория активите му могат да останат замразени не само докато войната свърши, но и докато Русия не плати репарациите.
Антъни Ханрати от адвокатската кантора Withers LLP каза: „Делото ще създаде важен прецедент за това как съдилищата в Обединеното кралство се справят с молбите за премахване на лица от списъка и вида фактори, които съдилищата трябва да разгледат. По-голямата част от тези олигарси всъщност са се скарали с режима или публично са заклеймили Путин и режима през последните пет до 10 години, но въпреки това се оказват виновни за режима на санкции и това е, на което ще се основават много от тези твърдения".
Швидлер никога не е бил руски гражданин и сега е британско-американски гражданин. Към момента на санкционирането му Министерството на външните работи определи нетното му състояние на £1,2 милиарда. Той натрупал богатството си от петролната компания Сибнефт след приватизацията на руски индустриални активи по време на последната ера на Съветския съюз и се твърди, че има тясна връзка с Абрамович. До удара на санкциите двамата държаха дялове в регистрирания в Лондон производител на стомана Evraz.
Отделно дело, заведено от Никита Мазепин, бивш пилот от Формула 1 и син на Дмитрий Мазепин, милиардер, бивш собственик и главен изпълнителен директор на Uralchem, предполага, че съдилищата на ЕС и Обединеното кралство може да се разминават. През март Никита Мазепин получи временна мярка за защита в ЕС на основание, че доказателствата в ЕС са погрешни, но не и в Обединеното кралство, където съдията каза, че трябва да изчака предстоящото пълно изслушване.
Новите разпоредби в санкциите на Обединеното кралство ще позволят на лицата да кандидатстват за своите замразени активи, за да изплатят репарации на Украйна. Ханрати каза: „Очевидно е, че правителството на Обединеното кралство не може да излезе и да каже „ако плащате репарации, ние ще премахнем санкциите". Но подозирам, че би помогнало много силно при оспорването на определяне, ако можете да кажете „Не съм свързан с режима и част от облагите, които направих в миналото, сега са предадени на Украйна в подкрепа на нейните усилия за възстановяване".
В ЕС водещият случай е на един от най-известните руски бизнесмени Михаил Фридман. Заедно със своите партньори той направи 14 милиарда долара от продажбата на петролната компания TNK-BP на контролираната от държавата Роснефт през 2013 г. Впоследствие се премести в Обединеното кралство. Адвокатите му твърдят, че бизнесът му е унищожен от санкциите на ЕС и той смята войната за трагедия.
ЕС казва, че неговите доказателства показват, че Фридман е съосновател на Alfa Group, която контролира най-големия търговец на дребно и частна банка в Русия и има тесни връзки с руския политически режим. Именно тези връзки му позволиха „да придобие държавна собственост като награда от Алфа Груп за лоялността му към политическия режим", според ЕС. Фридман твърди, че санкциите срещу него са непропорционални и не е установена връзка между него и Руската федерация.
През юни общо 1601 лица и 228 организации са били обект на санкции на Обединеното кралство във връзка с руския режим. Повечето са военни или политически фигури в самата Русия.

Станете почитател на Класа