Американският войник се е смеел, пресичайки границата на Северна Корея

Американският войник се е смеел, пресичайки границата на Северна Корея
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.07.2023
  • Share:

Американският войник, който премина в Северна Корея по време на туристическа обиколка, след като избяга от военно задържане, се смеел, докато бягал през междукорейската граница, според съобщения в медиите.
Американски и корейски служители идентифицираха войника като редник 2-ри клас Травис Кинг от Расин, Уисконсин. 23-годишният Кинг е бил задържан от Южна Корея на летището в Инчеон, близо до Сеул, и бил в процес на експулсиране, когато избягал.
След като преминал през охраната на летището, той неочаквано се присъединил към туристическа група до корейското гранично село Панмунджом, популярно туристическо място в дългата 248 километра (154 мили) демилитаризирана зона (ДМЗ).
Член на обиколката по-късно каза пред CBS News, че Кинг, за когото се съобщава, че е бил в цивилни дрехи, се е изсмял на висок глас и просто е изтичал между някои сгради. Представители на Пентагона казаха, че силите за сигурност на Командването на ООН, които са ескортирали туристическата група, са преследвали Кинг, но не са могли да го хванат.
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза по време на пресконференция „Има много неща, които все още се опитваме да научим, но това, което знаем, е, че един от нашите военнослужещи, умишлено и без разрешение е пресякъл военната демаркационна линия и вероятно сега е в ареста на Северна Корея".
Адам Смит, старши демократ в комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите, каза пред CNN, че задържането на американски войник от Северна Корея представлява сериозен дипломатически проблем, тъй като САЩ и Северна Корея не поддържат дипломатически отношения.
Не е ясно дали 23-годишният Кинг, който трябвало да се върне във Форт Блис, Тексас, иска да се върне на американска земя. Той беше освободен от двумесечен арест по обвинения в нападение, включително повреда на полицейска кола, на 10 юли и можеше да бъде изправен пред допълнителни военни дисциплинарни действия и уволнение от служба при завръщането си в САЩ, според Асошиейтед прес.
Кинг е първият американски войник, дезертирал в Северна Корея от 1962 г. насам, когато Джеймс Дреснок, който беше изправен пред военен съд за неразрешен отпуск за една нощ, премина пеша през силно укрепената граница на север.
Това явно дезертиране създава главоболие за американските служители и идва на фона на напрегнати отношения между двете Кореи и между Вашингтон и Пхенян. Във вторник атомната подводница USS Kentucky пристигна във военноморската база Пусан в Южна Корея.

Станете почитател на Класа