Въоръжените сили на РФ ще получат скорострелни миномети "Дрок". Как това ще се отрази на хода на СВО?

Въоръжените сили на РФ ще получат скорострелни миномети "Дрок". Как това ще се отрази на хода на СВО?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.07.2023
  • Share:

Пресслужбата на Ростех съобщи, че на руските войски е предадена първата опитна партида 82-мм миномети Дрок с повишена скорострелност. "Дрок" ще действа на базата на бронирания автомобил "Тайфун". Какви са характеристиките на новата минохвъргачка и как може да бъде полезна на руската армия?

 

 

 

Ростех предаде на войските първата експериментална партида от нови самоходни минохвъргачки 2С41 Дрок. Комплексът е създаден на базата на бронираната машина „Тайфун“ и ви позволява да стреляте, без да напускате колата. Преходът на оборудването от пътно-транспортна към бойна употреба отнема по-малко от минута, това помага на машината бързо да се отдалечи от огъня на противника и повишава безопасността на екипажа“, се казва в изявление на пресслужбата.

Технически характеристики на "Дрок"

"Дрок" е 82-мм минохвъргачен модул на шасито на бронирания автомобил "Тайфун" с колесна схема 4х4. Самото оръдие е вградено в Tайфун, който е оборудван със специална технология за насочване и система за управление на огъня.

По информация на пресслужбата, ефективната далечина на действие на "Дрок" е повече от 1,5 пъти по-висока от намиращите се на въоръжение стандартни минохвъргачки "Поднос". Освен това "Дрок" има дистанционно управляем боен модул с картечница с кръгово въртене и оптико-електронен мерник. От "Ростех" уточняват, че цифровата система на самоходната минохвъргачка му осигурява не само сигурно информационно взаимодействие с машините за управление, но и възможност за автономна работа.

Припомняме, че Tайфун е семейство бронирани машини с висока степен на сигурност, разработени съвместно от повече от 120 руски предприятия. "Тайфун" има ресурс за инсталиране на управляем картечен модул. Противоминната защита на превозните средства се осигурява от V-образно дъно, което абсорбира енергията на експлозията под седалките,.

По периметъра на бронираната машина са монтирани видеокамери, които ви позволяват да наблюдавате ситуацията, без да напускате транспортния модул, както и да контролирате бронираната машина, ако е невъзможно да използвате предното стъкло. Обитаемото пространство на всички машини е херметично затворено, с изкуствено поддържано свръхналягане.

Бойни способности

Бейхан Оздоев , индустриален директор на клъстера за оръжия, боеприпаси и специална химия в „Ростех“, каза, че „Дрок“ превъзхожда западните типове оръжия по много начини.

"Самоходните минохвъргачки, предадени на войските, не са с по-ниски характеристики по отношение на своите качества, а в някои отношения те превъзхождат чуждестранните модели. Едно от основните предимства на "Дрок" е неговата висока скорост на стрелба: повече от 10 изстрела на минута, при това в боекомплекта са включени повече от 40 мини.

В допълнение, минохвъргачката има добра защита от куршуми и мини и има маневреност, която ви позволява бързо да се измъкнете от огъня на врага. Задачата на такова оборудване е унищожаването на жива сила и лекобронирани цели, „ослепяването“ на наблюдателни пунктове, осветяване на територии и създаване на димни завеси“, обясни Оздоев.

Информацията за появата на "Дрок" на въоръжение във въоръжените сили на РФ коментира пред "Известия" военният историк, директор на Музея на войските за противовъздушна отбрана Юрий Кнутов . Той обясни, че този тип оборудване ще бъде търсено в зоната на СЗО.

"В комплекта на бронираната машина "Тайфун" с минохвъргачка "Дрок" влиза и обикновена минохвъргачка, която може да се постави до машината и също да стреля. Като се има предвид, че се използва бронирана кола, разчетът по правило е от четири души. Тоест смятам, че тези минохвъргачки, които ще се използват в зоната на СВО, всъщност са класифицирани като така наречените номадски минохвъргачки...

Само че преди това са правени по занаятчийски начин: взема се някакъв джип, УАЗ-ка или нещо друго, качва се минохвъргачката отзад в багажното отделение, при това тя не е здраво закрепена, което създаде определени проблеми с точността“, каза той.

Освен това, по мнението на събеседника на изданието, "Дрок" ще реши много проблеми на военнослужещите, тъй като по-рано, поради опасността да бъдат открити, бойните средства постоянно променяха местоположението си след произведени няколко изстрела.

Тоест, от една страна, имаме номадски минохвъргачки, от друга страна, бронираната кола Tайфун осигурява висока защита на лечния състав от куршуми, от осколки, дори в случай на сблъсък с мина. Освен това наличието на два миномета - един в кулата, друг в бронираната машина - позволява, ако е необходимо, да се води по-интензивен огън.Така че такива превозни средства ще бъдат търсени не само във ВДВ, но и във всички щурмови части, които активно участват в зона на специалната военна операция“, - заключи експертът.

На свой ред военният наблюдател Алексей Суконкин добави за NEWS.ru, че основната характеристика на тези самоходни миномети е комбинацията от мобилност и сигурност на екипажа.

"Комбинация от мобилност и сигурност на екипажа. Чували ли сте такава фраза -" номадски минохвъргачки "? Много е удобно да скочите някъде, до известни координати, да се прицелите и да откриете огън във всяка точка на картата. Изстрелвате максималния брой изстрели за минута - две и изчезвате оттам," - каза той.

 

 

Пьотр Ермилин, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа