Путин: Западът безсрамно се възползваше от зърнената сделка. Препродаваше зърното от Украйна

Путин: Западът безсрамно се възползваше от зърнената сделка. Препродаваше зърното от Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.07.2023
  • Сподели:

 

Руският президент припомни, че сделката е била насочена към намаляването на опасността от глад и подпомагането на най-бедните страни в Африка, Азия и Латинска Америка

 

 

 

САЩ обявиха нов план за военна помощ за Украйна, на стойност 1,3 милиарда долара, а руският президент Владимир Путин заяви, че Москва може да възобнови зърнената сделка, но само при едно условие - ако всички предварително договорени принципи за участието на Русия в тази сделка бъдат изцяло взети предвид и най-важното - бъдат приложени без изключение, съобщиха световните агенции.

Руският държавен глава обвини западните страни, че открито са се облагодетелствали от зърнената сделка и са изкривили същността й.

"Западът безсрамно се възползваше от зърнената сделка. Просто изцяло изкриви смисъла и същността на тези договорености", коментира руският лидер на съвещание с членове на правителството.

Путин припомни, че сделката изначално е била насочена към гарантирането на глобалната продоволствена сигурност, намаляването на опасността от глад и подпомагането на най-бедните страни в Африка, Азия и Латинска Америка.

"Тъкмо поради това Русия пое определени ангажименти и съдейства за реализацията ѝ. Обаче въпросната "сделка", публично представяна от Запада като проява на неговата "загриженост" и като нещо "добро" за най-бедните страни в света, на практика беше използвана за обогатяването на едрия американски и европейски бизнес, който изнасяше и препродаваше зърното от Украйна", подчерта руският президент.

"Руският дял на световния пазар на пшеница възлиза на 20%, а украинският - на 5%. Тези числа говорят сами за себе си", посочи Путин. "Точно Русия има огромен принос за глобалната продоволствена сигурност. Всички твърдения, че само украинското зърно изхранва гладуващите по света са спекулации и лъжи", допълни той.

Президентът каза, че Русия е готова да замести украинското зърно на световния пазар както на безвъзмездна, така и на търговска основа. По думите му най-важно е да се премахнат санкциите, които пречат на достъпа на руско зърно и торове до световните пазари.

Същевременно Пентагонът разкри подробности за новата военна помощ за Киев. Тя предвижда доставката на четири ракетни системи за противовъздушна отбрана, противотанкови ракети, артилерийски боеприпаси, оборудване за разминиране и дронове камикадзе.

Тази помощ "изтъква постоянния ангажимент на САЩ да откликват на спешните нужди на Украйна, като предоставят основни ресурси в краткосрочен план и същевременно осигуряват трайната способност на въоръжените сили на Украйна да защитават територията на страната си и да отблъскват руската агресия в средносрочен и дългосрочен план", заяви още Пентагонът.

Оборудването няма да бъде доставено на фронтовата линия скоро, тъй като обявената помощ попада под егидата на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна, в рамките на която САЩ предоставят оборудване от отбранителната промишленост или от съюзници, а не вземат директно от арсенала на американските въоръжени сили, отбелязва АФП.

 
 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа