Ердоган призова за признаване на самообявилата се Севернокипърска турска република

Ердоган призова за признаване на самообявилата се Севернокипърска турска република
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.07.2023
  • Сподели:

Турският президент отхвърли възможността за възобновяване на преговорите за федерално решение на Кипърския въпрос

 

 

 

Признаване на самообявилата се Севернокипърска турска република, премахване на изолацията на кипърските турци и подкрепа за създаването на две равноправни държави на острова поиска днес от международната общност турският президент Реджеп Тайип Ердоган. В речите си на церемонии в северната част на Никозия по повод 49-ата годишнина от турската инвазия на острова той обяви намеренията на Анкара за следващия ден по Кипърския въпрос, предаде БНР.

Турският президент отхвърли възможността за възобновяване на преговорите за федерално решение на Кипърския въпрос. Той заяви, че "нов преговорен процес не може да започне, без да се признае суверенното равенство и равнопоставеният международен статут на кипърските турци". Ердоган обяви за "идеал" съществуването на "две равни държави, живеещи една до друга".

"Не обръщайте повече гръб на реалността на острова и признайте Севернокипърската турска република възможно най-скоро", призова международната общност турският президент в речта си на военния парад тази вечер в северна Никозия.

Той поиска също от международната общност да премахне всички политически ограничения и изолацията на кипърските турци.

Откривайки днес новото летище в северната част на острова, Ердоган изрази увереност, че не са далеч дните, когато то ще се използва за международни полети. Сега въздушната връзка е само от и до Турция.

"Всички наши усилия са да гарантираме, че мирът, който донесохме на острова през 1974 г., ще има постоянна основа“, заяви още президентът на Турция.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа