The Washington Post: Украйна вече използва касетъчни боеприпаси, предоставени от САЩ

The Washington Post: Украйна вече използва касетъчни боеприпаси, предоставени от САЩ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.07.2023
  • Сподели:

Байдън заобиколи забраната чрез разпоредба на Закона за чуждестранна помощ, която позволява на президента да предоставя помощ, независимо от ограниченията за износ на оръжие, ако реши, че това е от жизненоважен интерес за националната сигурност

 

 

 

Украйна e започна е започнала да използва, осигурени от САЩ касетъчни боеприпаси срещу руските сили в Югоизточна Украйна в опит да разбие добре укрепени руски позиции, които забавиха лятната контраофанзива на Украйна, според украински официални лица, запознати с въпроса, пише The Washington Post.

"Фокус" представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на авторите му:

Използването на противоречивите произведени в САЩ оръжия, за което не е докладвано досега, следва "трудното решение" на президента Байдън да нареди доставката на забранените боеприпаси миналата седмица, ход, който правозащитните организации, европейските съюзници и някои демократи критикуваха поради риска за цивилните.

Руският президент Владимир Путин, заплаши да отмъсти на Украйна, "ако бъдат използвани срещу нас", въпреки че според ООН Русия вече е използвала касетъчни боеприпаси в населени райони на Украйна поне 24 пъти от началото на нахлуването на Москва на 24 февруари 2022 г.

Касетъчните бомби, забранени в повече от 120 държави, експлодират във въздуха над цел, освобождавайки десетки до стотици по-малки бомби в зона, потенциално голяма колкото няколко футболни игрища. Децата са особено уязвими, тъй като боеприпасите може да не експлодират, докато не бъдат открити и обезпасени, потенциално години след края на конфликта.

Но украинските власти отдавна са поискали боеприпасите, които според тях ще компенсират значителния им недостиг в артилерията, оръжията и броя на войниците.

По-рано тази седмица полковник Александър Бакулин, e командир на 57-ма бригада, е заявил пред BBC News, че касетъчните боеприпаси са необходими, за да "нанесат максимални щети на вражеската пехота", въпреки че той е признал, че "те няма да решат всичките ни проблеми на бойното поле".

В допълнение към позициите на фронтовата линия в Югоизточна Украйна, касетъчните боеприпаси се очаква да бъдат използвани и близо до контролирания от Русия град Бахмут, мястото на най-дългата и кръвопролитна битка във войната,

Крепостите на Русия на изток и юг са плътно минирани с противотанкови и противопехотни мини в райони на дълбочина между 5 и 16 км (3 и 10 мили). Отбраната е успяла да спре контранастъплението на Украйна, което започна преди около месец.

Украински служител е заявил пред The ​​Washington Post, че боеприпасите са изстреляни по руските позиции, за да се разбият окопите, забавящи украинските сили, които искат да си върнат територия. Служителят, подобно на други, е говорил при условие за анонимност, за да обсъди чувствителни военни операции.

Ходът на Байдън да изпрати боеприпасите последва месеци на дебат в администрацията. Решението на президента заобиколи американския закон, забраняващ производството, употребата или трансфера на касетъчни боеприпаси с "пропуск" над 1 процент. Коефициентът на неизправност се отнася до дела на боеприпасите, които остават неексплодирали.

Байдън заобиколи закона съгласно разпоредба на Закона за чуждестранна помощ, която позволява на президента да предоставя помощ, независимо от ограниченията за износ на оръжие, стига да реши, че това е от жизненоважен интерес за националната сигурност на САЩ.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е защитил решението миналата седмица, като е заявил, че касетъчните боеприпаси осигуряват "свързваща способност" за поддържане на натиск върху руснаците, докато западното производство на оръжия не се засили и Киев вече няма да има нужда от опасното оръжие. Остин е заявил, че Украйна се е ангажирала "писмено" да не използва боеприпаси срещу населени места и че ще бъдат положени усилия за почистване на райони, където са разположени оръжията.

"Те ще записват местата, където ги използват, и ще дадат приоритет на усилията за разминиране и ние ще им помогнем да направят това", е заявил Остин.

Докато Русия е използвала много по-широко касетъчни боеприпаси, се твърди, че Украйна също е употребила тези оръжия по време на войната, използвайки своите запаси от съветската епоха или снаряди, получени от други страни. В доклад на Human Rights Watch, публикуван по-рано, се посочва, че използването им от Украйна е "причинило множество смъртни случаи и сериозни наранявания на цивилни" при атаки в град Изюм и други места през 2022 г. Украйна отрече да е използвала боеприпасите.

Повечето от съюзниците на Вашингтон в НАТО са подписали Конвенцията за касетъчните боеприпаси, договор, който забранява тяхното използване и производство, но Съединените щати, Русия и Украйна никога не са подписали договора.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан отхвърли идеята, че изпращането на боеприпасите поставя под въпрос моралния авторитет на САЩ:

"Нашият морален авторитет и моралният авторитет на Украйна в този конфликт идва от факта, че ние подкрепяме страна, подложена на брутална, яростна атака от нейния съсед с ракети и бомби, които валят в нейните градове, убиват нейните цивилни, разрушават нейните училища, нейните църкви, нейните болници“, е заявил Съливан. "И идеята, че предоставянето на Украйна на оръжие, за да могат да защитят родината си, да защитят своите цивилни, по някакъв начин е предизвикателство за нашия морал и авторитет – намирам за съмнителна."

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа