Над 40 държави се интересуват от присъединяване към БРИКС

Над 40 държави се интересуват от присъединяване към БРИКС
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.07.2023
  • Сподели:

Въпросът до каква степен и колко бързо да се разшири клубът на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, е на първо място в дневния ред на срещата на върха на държавите, които се опитват да компенсират хегемонията на Запада, воден от САЩ

 

 

 

Повече от 40 държави са изразили интерес да се присъединят към групата от държави БРИКС, заяви висшият дипломат на Южна Африка, отговарящ за отношенията с блока, предадоха Ройтерс и БТА.

Анил Сооклал и служители от министерството на външните работи говориха пред журналисти в Йоханесбург, ден след като Южна Африка потвърди, че руският президент Владимир Путин няма да присъства на срещата на върха на БРИКС, която трябва да се проведе на 22-24 август.

Въпросът до каква степен и колко бързо да се разшири клубът – на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, е на първо място в дневния ред на срещата на върха на държавите, които се опитват да компенсират усещането за хегемония на Запада, воден от САЩ, в световните дела.

Освен 22-те държави, които официално поискаха да се присъединят, Сооклал заяви, че има "също толкова страни, които неофициално са изразили интерес да станат членове на БРИКС ...(включително) всички големи страни от Глобалния Юг".

Южноафриканските официални лица искат БРИКС да се превърне в защитник на интересите на развиващия се свят, а Аржентина, Иран, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Куба, Демократична република Конго, Коморските острови, Габон и Казахстан са изразили интерес към евентуално членство.

Южна Африка беше изправена пред дилема при домакинството на срещата на върха. Като член на Международния наказателен съд (МНС), който издаде заповед за арест срещу Путин през март, тя би била задължена да арестува руския президент, ако той присъства на срещата, за предполагаеми военни престъпления от страна на Русия по време на инвазията й в Украйна – обвинения, които Путин отрича.

Но в сряда домакинът потвърди, че вместо руския президент на срещата ще присъства външният министър Сергей Лавров. Путин ще вземе участие по видеовръзка.

Република Южна Африка е подложена на остра критика от западните държави заради това, което западът смята за прекалено приятелска позиция спрямо Русия, която е дългогодишен съюзник на управляващия Африкански национален конгрес (АНК) още от времето, когато той беше освободително движение, борещо се срещу управлението на бялото малцинство. Република Южна Африка твърди, че има неутрална позиция по отношение на войната в Украйна, която иска да приключи чрез преговори.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа