«Очаква ни крах»: В Полша шокирани от действията на Украйна

«Очаква ни крах»: В Полша шокирани от действията на Украйна
  • Публикация: 
  • Дата:  
    21.07.2023
  • Сподели:
Професор Артишак нарече шокиращи обемите на украинския внос на зърно в Полша
 
 
"Очаква ни крах": В Полша шокирани от действията на Украйна
 
 
Обемите зърно, внесено в Полша от Украйна, са шокиращи, заяви за Rzeczpospolita Аркадиуш Артишак, професор във Варшавския университет по естествени науки.
 
В началото на тази година в Полша се изля неконтролиран внос на зърно от Украйна. Това доведе до много протести от страна на местните фермери. От април тази година, по решение на Европейската комисия, зърното от Украйна може да преминава през полска територия само транзитно.
 
Според изчисленията на Артишак количеството пшеница, внесено от Украйна за цялата минала година, е 168 пъти повече от същия показател за 2021 г., вносът на царевица за същия период се е увеличил 300 пъти. А през първите четири месеца на тази година от Украйна е внесена 610 пъти повече пшеница, отколкото през същия период на миналата година, изчисли той.
 
„Резултатите от вноса на зърно от Украйна през последната година и половина ме шокират“, призна професорът.
 
В същото време той отбеляза, че тези данни е малко вероятно да вземат предвид вноса на „техническо“ зърно в Полша, добавяйки, че този термин е измислен, за да се заобиколят граничните проверки и да се ускорят процедурите за внос.
 
„Компаниите купувачи се въздържат от подписване на договори, надявайки се, че от 15 септември забраната за внос на зърно от Украйна ще бъде премахната и те ще могат да купуват дори още по-евтино зърно“, оплаква се Артишак, добавяйки, че подобен сценарий би означавал крах за полските фермери.
 
С решение на Европейската комисия забраната за внос на зърно в Полша, както и в България, Унгария, Румъния и Словакия е в сила до 15 септември 2023 г. Тя не важи за транзита.
 
 
 
  • ПП

Станете почитател на Класа