Владимир Путин обвини Запада, че се е облагодетелствал от зърнената сделка и е изкривил изначалния ѝ смисъл

Владимир Путин обвини Запада, че се е облагодетелствал от зърнената сделка и е изкривил изначалния ѝ смисъл
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.07.2023
  • Сподели:

Западните страни открито се облагодетелстваха от зърнената сделка и напълно изкривиха същността ѝ, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

 

 

 

"Западът безсрамно се възползваше от зърнената сделка. Просто изцяло изкриви смисъла и същността на тези договорености", коментира руският лидер на съвещание с членове на правителството.

Путин припомни, че сделката изначално е била насочена към гарантирането на глобалната продоволствена сигурност, намаляването на опасността от глад и подпомагането на най-бедните страни в Африка, Азия и Латинска Америка.

"Тъкмо поради това Русия пое определени ангажименти и съдейства за реализацията ѝ. Обаче въпросната "сделка", публично представяна от Запада като проява на неговата "загриженост" и като нещо "добро" за най-бедните страни в света, на практика беше използвана за обогатяването на едрия американски и европейски бизнес, който изнасяше и препродаваше  зърното от Украйна", подчерта руският президент.

"Руският дял на световния пазар на пшеница възлиза на 20%, а украинският – на 5%. Тези числа  говорят сами за себе си", посочи Путин. "Точно Русия има огромен принос за глобалната продоволствена сигурност. Всички твърдения, че само украинското зърно изхранва гладуващите по света са спекулации и лъжи", допълни той.

Президентът каза, че Русия е готова да замести украинското зърно на световния пазар както на безвъзмездна, така и на търговска основа.

По думите му Москва може да възобнови зърнената сделка, "но само при едно условие - ако всички предварително договорени принципи за участието на Русия в тази сделка бъдат изцяло взети предвид и най-важното – бъдат приложени без изключение".

Путин посочи че най-важно е да се премахнат санкциите, които пречат на достъпа на руско зърно и торове до световните пазари.

Станете почитател на Класа