Макрон: „Назначаването на американка в директората на ЕС е съмнително“

Макрон: „Назначаването на американка в директората на ЕС е съмнително“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    20.07.2023
  • Сподели:

Еманюел Макрон влиза във все по-голям спор относно назначаването на американка за роля в сърцето на дирекцията на ЕС, която наблюдава регулирането на големите американски технологични компании, включително Apple и Google.
Фиона Скот Мортън, бивш антитръстов служител в администрацията на Обама, беше назначена от еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер миналата седмица, което предизвика силни критики от френски политици, включително външния министър Катрин Колона, която призова ЕС да преразгледа нейното назначение.
Дирекцията на Вестагер се смята за една от най-мощните в Брюксел по отношение на големите американски технологични компании. Наскоро тя обвини Google в злоупотреба с господстващото си положение, предупреждавайки, че може да се наложи да продаде част от доходоносния си бизнес с рекламни технологии, за да отговори на опасенията относно антиконкурентни практики.
На среща на върха в Брюксел френският президент каза, че намира аргументите за назначаването на Мортън за „съмнителни".
Макрон изрази загриженост относно потенциални конфликти на интереси, като се има предвид консултантската работа, която е извършвала за редица американски технологични компании в миналото, и постави под въпрос дали ЕС трябва да прекоси Атлантическия океан за назначаването.
„Няма ли европейски изследовател, който да може да свърши тази работа? Ако това е заключението, което правим, то е изключително тревожно и трябва да инвестираме масово в академичните системи на нашите икономики", заяви той.
„Бих бил готов да видя САЩ да вербуват европеец в Белия дом, за да бъде в основата на решенията на Белия дом, или китайците да направят същото. Освен това отбелязвам, че законът би им попречил да го направят", каза Макрон.
Скот Мортън ще бъде както първият гражданин на САЩ, така и първата жена, назначена на поста. Тя завежда катедра като професор по икономика в Училището по мениджмънт на Йейл и е свързана с Университета в Единбург. Тя е и старши консултант на Charles River Associates, консултантска компания, която съветва редица технологични компании. Тя ще играе ключова роля в разследванията на европейския орган за защита на конкуренцията в Google, Apple, Meta Platforms и Microsoft, както и в сливания на висок профил като придобиването на iRobot от Amazon и сделката с Figma на Adobe.
Макрон каза, че изпитва „много уважение към Скот Мортън, но ако някога й се наложи да се откаже от важни решения, това ще отслаби нейната роля. Ако тя трябва да остане на заден план, да се дистанцира от толкова много теми? Ето всички въпроси, които си задавам и които ме карат да се съмнявам по тези въпроси", каза Макрон.
Вестник Le Monde остро критикува назначението, описвайки го в редакционна статия като „шокиращо и проблематично предвид чувствителната позиция в генерална дирекция, където идеята за суверенитет е централна".
Макрон е в челните редици на инициативи в Европа за изграждане на „автономия" в икономиката на блока, отслабвайки зависимостта му от САЩ или Китай за отбраната и критичните суровини.

Станете почитател на Класа