Никарагуа не подкрепи осъждане на Русия на срещата ЕС-Латинска Америка

Никарагуа не подкрепи осъждане на Русия на срещата ЕС-Латинска Америка
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    20.07.2023
  • Сподели:

Лидерите на ЕС не успяха да убедят всичките си колеги от Латинска Америка и Карибите да осъдят категорично инвазията на Русия в Украйна, въпреки че смекчиха общото изявление, закриващо двудневната среща на върха в Брюксел.
Ралф Гонсалвес, президентът на Общността на държавите от Латинска Америка и Карибите (Celac), отхвърли спора, след като Никарагуа не успя да се съгласи с единствения параграф за войната в последното комюнике от 41 параграфа.
„Ясно е, че имаме притеснения", каза Гонсалвес. „Загрижеността за нас с Украйна, наред с други неща, е ужасното страдание, което се случва сред народите, които са пряко замесени в конфликта, но също и поради нарастващите цени, недостига на стоки, увеличаващото се обедняване на хората. Но грубият език не винаги е най-силната страна на дипломацията. Това не означава, че трябва да влезете в ламбадата гол", каза той.
Срещата на върха, първата по рода си от осем години, имаше за цел да рестартира отношенията между ЕС и Латинска Америка, като блокът се стреми да се откачи от зависимостта от Русия и Китай за енергия и критични суровини.
Споровете заплашваха да засенчат срещата на върха, но в крайна сметка Гонсалвес я обяви за успешна, като каза, че е събрала двата региона и има обещание за друга среща на върха след две години в Колумбия. ЕС обяви, че отделя над 45 милиарда евро в подкрепа на засиленото партньорство между двата блока.
Като част от по-широк пакет, обявен на срещата на върха, ЕС постигна съгласие по меморандум за разбирателство с Чили, установяващ производство на нова верига за доставка на критични суровини.
Гонсалвес каза, че срещата на върха е дала „живот, насока и смисъл" на нови отношения между двата региона и той ще държи ЕС в огъня във връзка с фондовете за извънредни ситуации в областта на климата.
Гонзалвес се бори за по-силна формулировка на репарациите за робство, включително препратка към „местен геноцид". Но той каза, че трябва да приеме, че не всички в ЕС са колониални сили и срещата на върха може да не е правилният форум за подобна тема.
Вместо това той направи компромис с текста, който изразява дълбоко съжаление за „неописаните страдания, причинени на милиони мъже, жени и деца в резултат на трансатлантическата търговия с роби".

Станете почитател на Класа