„Светлинното и шумовото замърсяване са пренебрегвани опасности за здравето“

„Светлинното и шумовото замърсяване са пренебрегвани опасности за здравето“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    20.07.2023
  • Сподели:

„Светлината и шумът са пренебрегвани замърсители, които причиняват значителна вреда на човешкото здраве и могат да причинят преждевременна смърт", каза Комисията по наука и технологии към Камарата на лордовете. Групата английски перове призова министрите да направят повече за справяне с тези замърсители, за които твърди, че са „зле разбрани и лошо регулирани".
Общо 130 000 години здравословен живот се губят заради шумовото замърсяване само в Обединеното кралство всяка година, според данни на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA), като 40% от британците са изложени на нездравословни нива на шум от пътния трафик, каза председателят на комисията, Лейди Кинг.
Изследванията върху въздействието на светлинното замърсяване върху здравето са по-малко развити, но то също може да наруши циркадните ритми и съня, с потенциални социални и икономически последици. Смята се, че нарушенията на съня струват на икономиката на Обединеното кралство 34 милиарда британски лири годишно, а светлинното и шумовото замърсяване са допринасящи фактори.
„Те не само могат да причинят раздразнение, оказвайки влияние върху качеството на живот, но чрез нарушаване на съня и циркадните ритми както шумът, така и светлинното замърсяване могат да допринесат за сърдечни заболявания и преждевременна смърт. Въпреки че повишеният риск за индивида може да е нисък, излагането на милиони хора води до значителна обща тежест за здравето", каза Кинг.
Скорошни проучвания също предполагат, че излагането на изкуствена светлина през нощта може да наруши глюкозната и сърдечно-съдовата регулация и потенциално да увеличи риска от сърдечни заболявания или диабет.
Светлинното замърсяване в момента не се измерва добре в Обединеното кралство, но доказателства от сателитни данни и граждански научни проекти предполагат, че то се е увеличило значително след въвеждането на светодиодите, се казва в доклада.
Американската медицинска асоциация по-рано предупреди за въздействието върху здравето и околната среда от белите LED улични лампи, като вместо това препоръча инсталирането на по-слабо или по-топло външно осветление.
Комисията призова за създаването на експертна консултативна група по въпросите на шума – както вече съществува за замърсяването на въздуха – за предоставяне на независими съвети на правителството и оценка на възникващите доказателства. Тя също така препоръча на UKHSA да създаде специална група, която да оцени как изглежда здравословното излагане на светлина и да изготви насоки за Обединеното кралство.
Кинг каза: „Загрижени сме, че няма конкретни цели за регулиране на светлинното и шумовото замърсяване и липсата на координация между отделите и между централното и местното правителство, което пречи на правителството да се справи с тези проблеми. Правителството трябва да се съсредоточи върху количественото определяне на здравните ефекти от шума и светлинното замърсяване, да постави цели и рамка за регулиране, за да намали общото бреме на болестите."

Станете почитател на Класа