МОК няма основания за наказване на Елена Исинбаева

МОК няма основания за наказване на Елена Исинбаева
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    20.07.2023
  • Сподели:

Комисията по етика на Международния олимпийски комитет не намери основания за санкции срещу члена на МОК Елена Исинбаева, съобщиха от пресцентъра на МОК пред ТАСС.
„Както при спортистите, положението на съответните членове на МОК е оценено от момента на нахлуването на 24 февруари 2022 г. и след това. Разбирането на Комисията по етика на МОК е, че през този период г-жа Исинбаева не е имала нито договорни връзки с руските военни или служби за сигурност, нито е подкрепила инвазията или войната в Украйна", се казва в изявлението на МОК.
В понеделник Исинбаева обяви в социалните мрежи, че ще възобнови работата си в комисията на спортистите на МОК през септември, тъй като МОК не намира основания да я уволни. Тя отбеляза, че никога не е била част от руските въоръжени сили по време на спортната си кариера и нарече военното си звание майор, присъдено за участието й в отбора на ЦСКА, "номинално".
41-годишната Исинбаева е двукратна олимпийска шампионка на овчарски скок от Атина 2004 и Пекин 2008, а на Олимпиадата през 2012 г. тя спечели бронзов медал. Тя печели три световни първенства на открито и четири световни първенства на закрито. Исинбаева беше избрана в МОК за осемгодишен мандат през август 2016 г.

Станете почитател на Класа