Американски войник бе задържан от Северна Корея след пресичане на границата

Американски войник бе задържан от Северна Корея след пресичане на границата
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    20.07.2023
  • Сподели:

Американски войник, който трябвало да бъде изпратен обратно в САЩ, за евентуални дисциплинарни действия, премина в Северна Корея по време на обиколка на демилитаризираната зона, казаха американски служители. Той стана първият американец, задържан в Северна Корея от близо пет години.
Редник 2-ри клас Травис Кинг е излежал почти два месеца в южнокорейски затвор за нападение, преди да бъде освободен, за да бъде изпратен у дома във Форт Блис, Тексас, в понеделник, където потенциално ще бъде изправен пред допълнителни военни дисциплинарни действия и освобождаване от служба.
Кинг бил ескортиран до летището в Южна Корея, но след това напуснал летището и по-късно се присъединил към обиколка на ДМЗ - съвместната зона за сигурност в корейското гранично село Панмунджон. Южнокорейските доклади казват, че той е избягал през границата, докато е бил на обиколка с група посетители, включително цивилни, във вторник следобед. Остава неясно дали Кинг е планирал да дезертира.
Преминаването на границата създава ново главоболие за Белия дом на фона на повишеното напрежение около ядрените амбиции на Пхенян. Северна Корея изстреля две балистични ракети с малък обсег в източното си море рано в сряда, малко след като САЩ разположиха ядрена подводница в Южна Корея за първи път от десетилетия.
На пресконференция на Пентагона във вторник министърът на отбраната Лойд Остин потвърди, че американският военнослужещ вероятно сега е в ареста на Северна Корея. „Наблюдаваме отблизо и проучваме ситуацията, загрижен съм преди всичко за неговото благосъстояние", каза Остин.
Държавните медии на Северна Корея не съобщиха веднага за преминаването на границата. Армията разкри името му и ограничена информация, след като семейството на Кинг беше уведомено за инцидента. Но редица американски служители предоставиха допълнителни подробности при условие за анонимност поради чувствителността на въпроса.
Командването на ООН, което наблюдава демилитаризираната зона между Южна Корея и Северна Корея, потвърди, че „гражданин на САЩ е преминал границата без разрешение и се смята, че е задържан и се работи за разрешаване на този инцидент".
Човек, който бил част от същата туристическа група с Кинг, каза за CBS „Току-що бяхме посетили сграда, след което този човек извика на висок глас „Ха-ха-ха" и просто притича между някои сгради. Първоначално си помислих, че това е лоша шега, но когато той не се върна, разбрах, че не е шега и тогава всички реагираха и нещата станаха луди". CBS цитира свидетеля, който казва, че военният персонал е реагирал бързо, но първоначално е имало объркване.
Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза, че САЩ работят със Северна Корея за „разрешаване на този инцидент".
Тае Йонхо, бивш министър в посолството на Северна Корея в Лондон, каза „Северна Корея вероятно е доволна, че има възможност да накара САЩ да загубят имиджа си, тъй като пресичането се е случило в същия ден, когато американска подводница пристигна в Южна Корея".
Ян Му Джин, президент на Университета за севернокорейски изследвания в Южна Корея, каза: „Вероятно Северна Корея ще използва войника за пропагандни цели в краткосрочен план и след това като разменна монета в средносрочен и дългосрочен план."
Панминджон е създаден в демилитаризираната зона (ДМЗ) в края на войната. В района не живеят цивилни, а се контролира съвместно от командването на ООН и Северна Корея.

 

Станете почитател на Класа