Многополюсният модел привлича все повече страни към взаимодействие с Русия

Многополюсният модел привлича все повече страни към  взаимодействие с Русия
  • Публикация: 
  • Дата:  
    19.07.2023
  • Сподели:

Наскоро беше публикувано обръщение на руския президент Владимир Путин към участниците в руско-африканската икономическа и хуманитарна среща на върха (наричана по-долу Срещата на върха).
Припомняме, че самата среща на върха ще се проведе от 27 до 28 юли 2023 г.

 

 


В обръщението си той нарича държавите от Африка надеждни партньори, привърженици на честното многостранно политическо, икономическо и хуманитарно сътрудничество. Освен това в приветствения адрес открито се декларират съюзнически отношения и общи цели, изразени в желанието за изграждане на справедлив многополюсен световен ред, основан на равенството и върховенството на международното право.
Освен това Русия акцентира върху недопустимостта на използване на сила и санкционен натиск в международните отношения за насърчаване на интересите на трети страни.
Те се адаптираха към новата геополитическа реалност и могат да си позволят да провеждат големи международни събития отново и отново и с това да заявят, че все още са участници в международните отношения. Както показа практиката за провеждане на международен икономически форум, подобни бизнес платформи са изключително полезни за всички участници. Сключват се  стотици различни споразумения в почти всички области на международното сътрудничество, а самата платформа действа като своеобразен гарант за сериозността на намеренията и добросъвестното изпълнение на поетите задължения.
За Русия е важен и медийният ефект от провеждането на подобни събития, целящи да покажат, че всичките 11 пакета от приети санкционни ограничения и други мерки за нейното отслабване не доведоха дори до желания ефект.
Така, въпреки всички опити да се изключи Русия от международния живот, тя подчертава, че се смята за пълноправен участник в международните отношения и не се отказва от всички задължения, които е поела.
В същото време повечето от страните, които инициират санкционни ограничения, са заети само с търсене на решения за преодоляване на кризата на собствените си икономики и поддържане на инфлацията и благосъстоянието на гражданите в приемливи стойности. Но докато такива страни са лишени от собствен суверенитет едва ли могат да очакват развитие.
Развитие може да даде желанието за връщане и запазване на суверенитет, който позволява изграждане на взаимоизгодно сътрудничество

Станете почитател на Класа