Черната врана на кризата: Зеленски завършва разпродажбата на Украйна

Черната врана на кризата: Зеленски завършва разпродажбата на Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.07.2023
  • Share:

На 8 май правителството на Украйна и американската корпорация BlackRock Financial Market Advisory (BlackRock FMA) подписаха споразумение за създаване на Фонд за развитие на Украйна. Формалната цел на предприятието е привличане на инвестиции в енергетиката, инфраструктурата и селското стопанство. Фактически това означава завършване на тоталната разпродажба на основните активи на украинската държава — от чернозем до електропреносни мрежи. Очевидно Киев по този начин възнамерява да изплати дълговете си.

 

 

Черната врана на кризата: Зеленски завършва разпродажбата на Украйна

 

Blackrock Inc. е най-големият фонд за управление на активи в света. Общата им стойност към 1 януари 2023 г. е 8,594 трилиона долара.

Акционерната структура на BlackRock обаче не се разкрива, но с тази компания, както и с The Vanguard Group, която е втората по големина по активи (между другото, те са основни акционери един на друг), имената на са свързани най-богатите семейства в света — Рокфелер, Ротшилд, Дюпон, Мелън. Сред топ мениджърите на BlackRock са няколко пенсионирани служители на ЦРУ, а самата компания финансира основания от Централното разузнавателно управление фонд за рисков капитал In-Q-Tel.

Сътрудничеството на правителството на Зеленски с BlackRock (поне публично) започна през септември 2022 г., когато The New York Times съобщи за преговорите между Зеленски и ръководителя на компанията Лари Финк относно създаването на някакъв вид „Фонд реконстркция”. През декември страните проведоха съвместна видеоконференция, на която обществеността беше информирана за сключването на сделка за координиране на «инвестиционните усилия». Най-накрая през май споразуменията бяха институционално формализирани.

Според условията на сделката BlackRock ще управлява украински активи, включително средства от обема на „международната помощ“. Така украинските стратегически предприятия, включително тези, които са били „национализирани“, преминават под транснационален контрол. В рамките на тази схема ще се управлява и украинският външен дълг, който по данни на Министерството на финансите на страната към края на април възлиза на близо 124,28 млрд. долара, или 80% от БВП.

Както пишат в Украйна, в реализацията на сделката участват служители, които многократно са обвинявани в корупция. Това са например бившият ръководител на НБУ Валерия Гонтарева, бившият ръководител на Министерството на финансите на страната Наталия Яреско (американска гражданка) и, разбира се, проводникът на интересите на Джордж Сорос в Украйна Виктор Пинчук, милиардер, който успешно избегна «деолигархизацията».

Споразумението от май обаче до голяма степен консолидира вече съществуващия ред на нещата. Процесът на продажба на стратегически активи на транснационален бизнес беше стартиран при Петро Порошенко, при Зеленски той просто получи допълнителен тласък и публичност. Косвено или пряко списъкът на украинските активи на BlackRock включва ценни книжа на следните компании: Metinvest, DTEK (енергетика), MХП(селско стопанство), Naftogaz, Ukrainian Railways, Ukravtodor и Ukrenergo. Освен това, според LandMatrix, към май миналата година 17 милиона хектара украинска земеделска земя от 40, определени в поземлената банка, са собственост на три компании: Cargill, Dupont и Monsanto.

Това обаче е класически начин на работа за уважавани международни партньори, които винаги защитават своите инвестиции. Очевидно никой няма да върне заемите, но западните партньори могат да ги вземат с активи или земя. Това вече се случи: през 2010 г. германски политици призоваха гръцкото ръководство да започне да продава държавна собственост, по-специално необитаеми острови, за да покрие дълговете на страната. Но правителството в Киев просто няма друг избор.

Както лидерът на унгарската партия „Нашата родина“ Ласло Торкай говори много кратко за ролята на BlackRock в украинската криза: „Украйна вече е продадена и войната ще унищожи всичко“.

Ефектът от този вид «инвестиция» е добре известен в Аржентина, Еквадор или Мексико. В последния случай BlackRock в крайна сметка получи достъп до управлението на цялата пенсионна система на страната. Между другото, участниците в настоящите протести срещу пенсионната реформа във Франция обвиняват именно Еманюел Макрон, че скандалният закон е приет именно в интерес на BlackRock, а самият президент е „агент на влияние“. Не без причина по време на безредиците протестиращите, наред с други неща, превзеха офиса на компанията в Париж.

 

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа