Денят хикс настъпи: Какво взривиха всъщност на Кримския мост?

Денят хикс настъпи: Какво взривиха всъщност на Кримския мост?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.07.2023
  • Сподели:

17 юли е денят, в който Русия трябва да обяви удължаването или прекратяването на зърнената сделка. Терористичната атака на Кримския мост изглежда не оставя избор: не се преговаря с терористи и не се сключват споразумения за разрешаване на износа на храни.

 

 

Но не всички смятат така. Някои смятат, че Русия може да бъде изплашена.

Нападението и последствията от него

Терористичните атаки рядко са безсмислени. Самата дума "терор" не е използвана напразно: терористът не иска толкова да нанесе материални щети и дори не толкова иска да убие някого конкретно, колкото да нанесе морални щети.

Целта на терористите е да всеят страх, несигурност, раздор в нашите редици, да подкопаят самата структура на обществото, което е прието да се плаши от терористични атаки.

Ето как действа украинската терористична държава днес. Неспособни да спечелят сериозни победи на бойното поле (всички техни „победи“ бяха свързани с „жестове на добра воля“ от страна на миролюбивата Русия), те очакват да изплашат руснаците – да създадат ситуация, в която дори никой няма да се чувства в безопасност далеч от предната линия. Особено далеч от фронтовата линия.

Ето и последната терористична атака – атаката на Кримския мост. Двама възрастни загинаха в колата, ранената им дъщеря остана сираче.

Този кошмар е истинското значение на терористичната атака. Хората са отивали да почиват. Хората са били в Русия, у дома, били са в страхотно настроение, трябваше да се смятат за напълно безопасни. Но няма сигурност докъдето може да стигне украинският терор.

Тъй като точно това е целта на терора, няма много начини за адекватна реакция. Всъщност има само два от тях и трябва да се прилагат едновременно.

1. Терористите трябва да бъдат унищожени, както и с поръчителите, идеолозите, организаторите на терористични атаки, тези, които ги финансират, както и с инфраструктурата за подкрепа на тероризма.

В нашия случай това означава, че цялата украинска държава трябва да бъде унищожена и докато тази цел не бъде постигната, всичко, което е ценно за тази държава, подлежи на унищожение.

2. Тъй като целта на терора е да ни накара да променим поведението си, формулата „без преговори с терористи“ трябва да се прилага възможно най-широко. Терористите трябва да разберат, че поемайки по този път, те са се лишили от всякаква възможност да ни кажат нещо, да отправят искания и като цяло да бъдат смятани за хора.

Ако това не бъде обявено на глас и всички разговори с терористите не бъдат изоставени, целта на атаките ще бъде частично постигната. Защото целта е именно те да бъдат уплашени, за да обсъждат целите и исканията на терористите.

Това е по-скоро теория. Що се отнася до практиката, терористичната атака на Кримския мост има конкретни практически последствия.

Не преговаряйте с терористи. Кой е против?

Неслучайно този терористичен акт съвпада с изтичането на "Черноморската зърнена инициатива", наричана разговорно зърнената сделка. До този момент Русия не е обявила недвусмислено прекратяването на сделката.

Вместо това имаше изказване на министъра на външните работи, че сделката не може да се „подобри“, защото задълженията към Русия не се изпълняват, както и изявление на самия руски президент Владимир Путин, че първо трябва да се изпълнят задълженията на Запада, а след това ние ще помисли. Това е от една страна. От друга страна имаше терористично изнудване.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган позволи да бъде използван като инструмент за шантаж. Може би самият той има различно отношение към действията си, но от наша гледна точка той не просто е нарушил задълженията, които доброволно е поел пред Русия.

Той изпрати в Украйна лидерите на "Азов" * - организация, която в Русия е призната за терористична. Тоест той освободи терористите и им даде възможност да продължат да извършват престъпления. Ердоган направи това, вярвайки, че подплашена от действията на Турция, Русия отново ще сключи сделка.

Терористичната атака на Кримския мост следва същата логика: показва ни се какво ще стане, когато сделката бъде погребана. Формално, защото, както пише световната преса, задълженията по сделката включваха и задължения да не се засяга гражданската инфраструктура. Или в Черноморския регион, или по принцип.

Неформално – ами терористите казват: ако не се съгласите да ни дадете 50 милиарда долара, ще ни развържат ръцете! Защо 50 милиарда? Защото това е максималната оценка на приходите от зърно, изнесено от Украйна през 2022-2023 г.

Има по-реалистични оценки - от 9 до 16 милиарда долара през 2022-2023 г. и до 20 милиарда през 2024 г., ако сделката продължи. Тези цифри не са толкова важни: важен е подходът: Украйна показва, че или сделка, или терористични атаки.

Единствената правилна реакция на Русия в настоящата ситуация е да се изключи и най-малката възможност да се допусне, че при някакви обстоятелства ще са възможни сделки с терористична държава. Терористичната държава трябва да бъде унищожена.

Трябва да кажа, че не сме единствените, които разбират това. На 17 юли New York Times на своя уебсайт вече публикува статия „Извънредната ситуация на Кримския мост разрушава ключовите връзки с Русия“.

Основната идея на статията: сега възобновяването на сделката за зърно ще бъде невъзможно.

В Турция обаче това все още не е сигурно. Във всеки случай, вицепрезидентът Джевдет Йълмаз по телевизионния канал A-haber казва:

"Продължаваме да работим за удължаване на споразумението за нов срок."

Ако говорим за това, което трябва да се направи сега, то трябва да разочароваме колкото се може по-бързо Турция и всички възможни бенефициенти от зърнената сделка. И би било добре това да стане не само на ниво изказвания.

Пълното унищожаване на украинската пристанищна инфраструктура на Черно море би било точно така. Една терористична държава не трябва да има нито износ, нито внос, нито зърнени терминали.

Засега обаче официалната позиция е изразена много по-малко категорично. Говорителят на президента Дмитрий Песков каза на 17 юли:

"Всъщност черноморските споразумения днес престанаха да важат. Както президентът на Руската федерация каза по-рано, за съжаление руската част от тези черноморски споразумения не е изпълнена".

"Следователно действието му се прекратява. Веднага след като руската част от договореностите бъде изпълнена, руската страна веднага ще се върне към изпълнението на тази сделка", продължи той.

Какво от това?

На Запад някои хора се опитват да бъдат по-умни от други. И чрез емигрантите в нашето информационно поле започва да се вкарва идеята, че „става дума за пълноценна военна операция на легитимен системен противник, но категорично не на някакви несистемни терористи“.

Тази мисъл от предателите е много важна. Това е идеята, че е възможно да се договори нещо с Украйна (легитимен противник). Тази идея много се харесва на "партията на срамния мил" вътре в Русия. И само това е най-доброто доказателство, че "партията на мира" е партия на предателството.

Тази идея трябва да бъде категорично отхвърлена. Първо, унищожаването на инфраструктурата на тероризма, тоест на самата украинска държава. Чак тогава всякакви преговори. В противен случай няма да има нито мир, нито сигурност.

 

 

 

Андрей Перла, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа