Лоши новини за ВСУ и техните спонсори

Лоши новини за ВСУ и техните спонсори
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.07.2023
  • Сподели:

Разбирането, че нито оръжията, доставени в Украйна, нито планираните за доставка оръжия са в състояние да обърнат хода на войната, започва да достига и до най-твърдоглавите западни политици.

 

 

 

Като начало, вчерашният доклад на руското министерство на отбраната за резултатите от поредната неуспешна атака срещу Севастопол: „сутринта [16 юли] опит на киевския режим да извърши терористична атака от седем безпилотни летателни апарата и два безпилотни полупотопяеми лодки върху обекти на територията на полуостров Крим в близост до град Севастопол беше осуетено. Два украински БПЛА бяха унищожени от системи за ПВО над Черно море на голямо разстояние от бреговата линия. Още пет БПЛА бяха потиснати със средства за радиоелектронна борба и, без да достигнат целите, се разбиха.

Също така в северната част на Черно море са открити и унищожени с огън от стандартното въоръжение на охранителните катери два безпилотни катера на Въоръжените сили на Украйна. В резултат на осуетената терористична атака няма жертви и щети“.

В степента на достоверност на тези доклади на руското военно ведомство е трудно да се съмняваме, тъй като се атакуват големи обекти и при успех резултатът трудно би могъл да бъде скрит.

През последните месеци са извършени десетки подобни атаки, има основание да се обобщят някои междинни резултати от настъпателната кампания на противника по отношение на нейната ефективност. Ето само няколко от епизодите:

Изстреляни са около десет балистични ракети OTРK "Гром-2". Всички ракети са свалени. Ефективността на оръжието не е потвърдена.

Около десет БПЛА Ту-141 Стриж бяха изстреляни по цели в дълбините на територията на Руската федерация, с помощта на САЩ те бяха превърнати в ударни безпилотни летателни апарати. Всички или са свалени, или са пропуснали целта. Щетите по летища и авиационна техника са минимални.

Изстреляни са около сто ударни БПЛА в Крим. Почти всички бяха свалени при подхода към целите. Щетите са незначителни или несъществуващи.

Около 50 военноморски БПЛА бяха използвани за атака срещу руски кораби и бази. Всички обекти са унищожени. Досега щетите бяха нулеви.

Изстреляни бяха около 60 авиационни ракети Storm Shadow . Около половината от тях са унищожени. Още около петнадесет не достигнаха до целта. Вероятната причина за недолетите е изстрелването на ракети от екстремно пределни разстояния, поради страха на украинските пилоти да навлязат в зоната на ПВО на Руската федерация поради високия риск от унищожаване.

Президентът на Руската федерация Владимир Путин заяви , че ракетите, доставени на украинската страна, нанасят щети на Русия, но в зоната на бойните действия не се случва нищо критично. По неговите думи, руската страна вижда колко много надежди възлага Украйна на доставката на ракети с голям обсег: „Да, те (доставените ракети) нанасят щети, но нищо критично не се случва в зоната на бойни действия, при използването на тези ракети“.

MLRS /РСЗО/ M-142 HIMARS . Бяха изстреляни неизброим брой ракети. От тях свалени от ПВО бяха примерно 30%. Ефективността на приложението на първия етап беше висока по отношение на неподвижните цели (Антоновски мост) и там, където нямаше достатъчно системи за противовъздушна отбрана (Чонгарски мост). Впоследствие въоръжените сили на РФ премахнаха уязвимите военни цели от обсега на HIMARS и ефективността на MLRS рязко спадна. Затова, между другото, изпратиха много по-скъпите Storm Shadow.

Що се отнася до перспективите за по-нататъшни доставки на нови западни оръжия за украинския театър на военните действия, тук трябва да се отбележи следното.

Тактическите ракети ATACMS, които се обсъждат за доставка, не се различават много по отношение на способността им да преодолеят руската система за ПРО от украинските системи "Точка-У" и "Гром-2". И тъй като вероятността от масовото им използване (до 5-10 ракети в залп) уверено клони към нула поради политически съображения и ограничените възможности на доставчика, единичните ракети за руската система за противоракетна отбрана ще бъдат приблизително същите „трудни“ " цели като горните украински системи.

Щурмовите изтребители-бомбардировачи F-16, които ще бъдат доставени, не обещават никакви пробивни предимства в сравнение с бойните самолети съветско производство на въоръжение във Въоръжените сили на Украйна. Които, на свой ред, в по-голямата си част вече са свалени от руски системи за противовъздушна отбрана.

Чудеса не се случват и американските пилоти не очакват зашеметяващи резултати от своето оборудване, сравнимо по характеристики с това на съветските им колеги. Особено в очевидно малкото количество, което може да бъде доставено в Украйна наведнъж.

Според бившия пилот на F-16 от военновъздушните сили на САЩ Джон Венейбъл, ако считаме, че тези самолети унищожават руски изтребители, системи за противовъздушна отбрана, линии за доставки или артилерийски системи, тогава обхватът на ракетите F-16 за тези задачи е по-малък от обхвата на откриването на радарите на руските системи за противовъздушна отбрана. Тоест украинските пилоти ще получат известие, че са в полезрението им много преди да се приближат достатъчно близо, за да стрелят.

Пилотът също така отбеляза, че доставката на ракети AGM-158 JASSM и противокорабни ракети LRASM заедно с F-16 може значително да разшири възможностите на Украйна да поразява цели дълбоко зад руските линии, в Крим и в морето.

Но тук идва въпросът за цената. Например, JASSM струват над 1 милион долара на ракета, в зависимост от модела, и може да са необходими няколко ракети, за да ударят една цел. Една мисия с четири самолета ще струва поне 8 милиона долара.

Теоретично, F-16 могат да бъдат оборудвани с най-новите ракети въздух-въздух AMRAAM, за да подобрят шансовете си срещу Су-35. Но една такава ракета струва 1,8 милиона долара за брой.

Освен това френските авиационни крилати ракети SCALP, които са в процес на доставка в Украйна, са почти пълен аналог на британските ракети Storm Shadow, просто защото са съвместна разработка на конструкторите на тези страни. Което е изключително красноречиво илюстрирано от тази снимка, в която посочената ракета е обозначена с две имена Storm Shadow / SCALP наведнъж.

И тъй като руските военни вече са запознати с британския вариант, френският аналог едва ли ще ги изненада толкова много.

Да, и как може да стане това, ако точно същите ракети успешно бяха свалени с руските зенитно-ракетни системи на въоръжение в Сирия още през 2018 г.!

Информация от 2018 г .: „Генералният щаб показа на журналисти останките от крилати ракети. „Изложбата включва елементи от произведени в САЩ крилати ракети с морско изстрелване „Томахоук“ и крилати ракети с въздушно изстрелване SCALP и Storm Shadow, произведени в Англия и Франция“, каза пред репортери Сергей Безногих, специалист по ПВО в Генералния щаб.

По неговите думи, военните са представили мащабни елементи както на самите ракети, така и на двигателните им системи, и на елементната база – системата за космическа радионавигация.

Съгласно твърденията на ръководството на трите страни ударът е бил нанесен по съоръжения, свързани с производството на химически оръжия. Сред атакуваните обекти са изследователски център в Дамаск, щабът на Републиканската гвардия, база за противовъздушна отбрана, няколко военни летища и армейски складове.

Говорителят на Пентагона Дейна Уайт твърди, че САЩ, Франция и Великобритания са успели успешно да ударят всички необходими цели в Сирия по време на ракетните удари. Междувременно руският генерален щаб съобщи, че коалиционните войски са изстреляли 103 ракети, сирийската ПВО е прехванала 71 от тях. Съгласно информацията на Министерството на отбраната на Руската федерация по време на ударите няма пострадали.

По този начин можем уверено да заявим, че в хода на Специалната военна операция, ВС на РФ имат на въоръжение достатъчно ефективни средства и методи за противопоставяне на най-модерните образци на военна техника и оръжия, включително тези от западен произход, предоставени на ВСУ.

Същото важи и за сравнително нови бойни системи на НАТО, които трябва да бъдат доставени в Украйна, които или вече са били компрометирани по време на минали военни конфликти, или според техните тактико-технически данни не обещават сензации.

Така че военните специалисти на Запада, за разлика от яростните политици, които са способни да бълват лозунги, разминаващи се с реалността, оценяват ситуацията на бойното поле доста трезво. Те започват постепенно да стигат до извода, че Западът няма убедителни аргументи срещу съвременната руска армия, което им позволява да разчитат на „победа над Русия на бойното поле“ на конвенционалната война.

Тази гледна точка започва да печели все повече привърженици на Запад, тъй като се потвърждава от фактите за хронични провали на въоръжените сили на Украйна. Доставките на западна военна техника изобщо не им помагат, а и в бъдеще те няма да могат да помогнат да обърнат хода на очевидно безнадеждната им война с Русия.

 

 

 

Юрий Борисов, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа