Ръстът на БВП на Китай не отговаря на очакванията

Ръстът на БВП на Китай не отговаря на очакванията
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    18.07.2023
  • Сподели:

Икономиката на Китай се разшири с 6,3% през второто тримесечие спрямо предходната година, което не отговаря на пазарните очаквания, тъй като експортното търсене остана слабо, а потъващите цени на имотите подкопаха доверието на потребителите.
В сравнение с година по-рано, БВП на Китай през периода април-юни е бил с 6,3% по-висок, съобщи националното статистическо бюро, ускорявайки се от годишния темп на растеж от 4,5% за първите три месеца на 2023 г. Икономистите прогнозираха растежът да се ускори до 7,3%, според проучване на Ройтерс.
През последните три десетилетия растежът на Китай подкрепи глобалната икономика, осигурявайки поколение на ново търсене. Като се имат предвид миналогодишните обширни блокировки срещу Covid, през 2023 г. се очаква страната да отбележи бързо възстановяване.
Сега изоставайки по размер само от САЩ, китайската икономика поддържа цените на много стоки. Освен това е източник на все по-усъвършенстван набор от стоки от електрически превозни средства до самолети и инсталации за възобновяема енергия, така че по-слабото търсене у дома може да доведе до повече от тези продукти да бъдат изнасяни.
Особено слаби са показателите в търговския сектор; само през юни той спадна с около 6%, като износът се сви с 8,3% до едва 2 трилиона юана (280 милиарда щатски долара), а вносът - с 2,6%.
Само за юни продажбите на дребно в Китай са нараснали с 3,1% в сравнение с 12,7% през май. Анализаторите очакваха ръст от 3,2%, каза Ройтерс.
Луис Куис, главен икономист на S&P Global за Азия, каза, че данните за потреблението са сред разочароващите. „Имахме двуцифрен ръст на продажбите на дребно през април и май от много ниска база и това се стопи до само 3,1% номинален ръст на продажбите на дребно, което показва, че потребителите остават доста неохотни", каза Ройтерс.
Цифрите за умерен растеж вероятно ще засилят очакванията за по-нататъшни усилия на правителството за стимулиране на икономиката, за да се гарантира достигането на целта за растеж от 5% за 2023 г. Предварителните числа от понеделник показват, че икономиката е нараснала с 5,5% за първите шест месеца.
Централната банка вече понижи лихвите по заеми няколко пъти в опит да подкрепи търсенето в икономика, където инфлацията до голяма степен се е изпарила за разлика от много други части на света. Докато нивото на безработица в градовете остава непроменено през юни на 5,2%, делът на хората без работа на възраст между 16 и 24 години се повишава до рекордните 21,3%.
„Политически мерки вероятно ще бъдат обявени след срещата на Политбюро по-късно този месец, включително демографската и фискалната политика", каза Снг Джаопенг, старши анализатор на ANZ в Шанхай, според Reuters.
Други официални данни показват, че стойността на новопостроените търговски жилищни сгради продължава да намалява в почти всичките 70 най-големи града в Китай. Тези в Шенжен, голям град, граничещ с Хонконг на юг, са намалели с повече от 5% през периода януари-юни в сравнение с година по-рано.
Австралия, една от най-зависимите от Китай икономики в богатия свят, е сред нациите, които следят отблизо развитието. „Световната икономика е в доста несигурно положение в момента. Американците се оказват издръжливи, китайската икономика показа някои тревожни признаци, Европа е в рецесия и други също", каза Чалмърс, ковчежникът на Австралия, пред ABC.

Станете почитател на Класа