Войски на "Вагнер" пристигнаха в Централноафриканската република

Войски на "Вагнер" пристигнаха в Централноафриканската република
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.07.2023
  • Сподели:

Според информация, публикувана от президентството на Централноафриканската република (ЦАР), десетки войници от руската частна военна компания "Вагнер" са пристигнали в страната, с цел да помогнат за осигуряването на провеждането на конституционен референдум на 30 юли.

 

 

Този референдум може да доведе до удължаване на мандата на президента. Информацията беше предадена от Ройтерс, като източник беше цитирано президентството на ЦАР.

Агенцията отбелязва, че съвсем наскоро стотици бойци напуснаха ЦАР след кратък бунт, организиран от основателя на "Вагнер" Евгений Пригожин. Това предизвика въпроси за бъдещето на тази частна военна компания и за нейните търговски операции в други страни.

Правителството на ЦАР преди това заяви, че движението на тези войски е част от ротацията на силите им и не е свързано с тяхното изтегляне.

По думите на правителствения говорител, който отказа да разкрие точния брой на пристигналите войници, те са тук, за да гарантират провеждането на конституционния референдум. Той призна, че снимките, които се разпространяват в социалните мрежи и показват десетки войници на летището, са на новопристигнали наемници, предаде БТА.

Високопоставен официален военен представител на ЦАР в столицата Банги също потвърди, че са пристигнали стотици бойци.

Централноафриканската република има население от около 5,5 милиона души и е богата на злато, диаманти и дървесина. От 1960 г. насам, след придобиването на независимост, ЦАР се бори за постигане на стабилност, припомня Ройтерс.

 

Станете почитател на Класа