ЕС решил да не кани Зеленски на срещата на върха с Латинска Америка

ЕС решил да не кани Зеленски на срещата на върха с Латинска Америка
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.07.2023
  • Сподели:

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел стигна до извода, че е по-добре да не се кани президента на Украйна Володимир Зеленски на срещата на върха Европейски съюз - Общността на латиноамериканските и карибските държави (CEЛАК), която ще се проведе на 17-18 юли в Брюксел. Това съобщава испанският вестник La Vanguardia, цитиран от ТАСС.

 

 

Според изданието украинският президент директно поискал да му бъде позволено по някакъв начин да участва в първата среща на високо ниво в белгийската столица от осем години насам. Въпреки че Зеленски няма да присъства на срещата, "Украйна ще заеме видно място в дискусиите на лидерите", включително когато се обсъжда продоволствената сигурност, съобщиха дипломатически източници.

Срещата ще даде възможност на Брюксел да изслуша мнението на представителите на CELAC за начините за разрешаване на украинската криза. Според вестника по време на подготовката на срещата на върха са възникнали разногласия поради опита на ЕС да включи в окончателното изявление, чийто текст не е съгласуван, осъждане на конфликта в Украйна.

По-рано вестник ABC съобщи, че ръководителят на испанското правителство Педро Санчес е поканил Зеленски на срещата на върха ЕС-CEЛАК, без да се консултира с партньорите си. На 6 юли брюкселският портал EURActiv, позовавайки се на дипломатически източници, съобщи, че лидерите на 33 страни от Латинска Америка и Карибите са принудили ЕС да отмени поканата на президента на Украйна за срещата.

Станете почитател на Класа