ООН: Башар Асад ни налага неприемливи условия

ООН: Башар Асад ни налага неприемливи условия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.07.2023
  • Сподели:

Агенцията на ООН, отговаряща за хуманитарната помощ, определи като "неприемливи" условията, поставени от сирийското правителство за доставките на помощи от Турция в Северозападна Сирия, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

 

 

Бъдещите доставки на помощи през северната граница на Сирия бяха поставени под въпрос във вторник, след като Съветът за сигурност на ООН не успя да постигне съгласие по нито едно от двете конкуриращи се предложения за удължаване на мандата за доставка на помощи от Турция.

Два дни по-късно посланикът на Сирия в ООН заяви, че Дамаск ще даде доброволно разрешение на ООН да използва пропускателния пункт в продължение на шест месеца, при условие че доставката на помощи ще се извършва "в пълно сътрудничество и координация с правителството", че ООН няма да общува с "терористични организации" и техни филиали и че Международният комитет на Червения кръст и сирийският Червен полумесец ще ръководят операциите по предоставяне на помощи.

В писмо, изпратено до Съвета за сигурност в петък, Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси заявява, че сирийското предложение нарича две от тези условия "неприемливи" за провеждането на хуманитарни операции. Забраната за общуване с групи, считани от сирийското правителство за "терористични", би попречила на ООН и партньорските организации, разпределящи помощ, да се ангажират "със съответните държавни и недържавни субекти, както е оперативно необходимо за провеждането на безопасни и безпрепятствени хуманитарни операции", се казва в писмото. Освен това уточнението, че доставките на помощи трябва да се наблюдават от Червения кръст или Червения полумесец, "не е нито в съответствие с независимостта на ООН, нито е практично", тъй като тези организации "не присъстват в Северозападна Сирия", се казва още в писмото.

Доставката на помощ за контролирания от бунтовниците анклав северозападната част на Сирия е постоянен повод за спорове по време на 12-годишната гражданска война в Сирия, припомня АП.

 

Станете почитател на Класа