„Руснаци под всяко легло“: Безпрецедентна истерия в Полша

„Руснаци под всяко легло“: Безпрецедентна истерия в Полша
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.07.2023
  • Сподели:

Myśl Polska: Полша е обхваната от глобална истерия заради „руски шпионаж“

 

„Руснаци под всяко легло“: Безпрецедентна истерия в Полша

 

Агенцията за вътрешна сигурност на Полша действа сюрреалистично поради предполагаемата заплаха от руски шпионаж, според Myśl Polska.

«Макар сюрреализмът в действията на ABW (Агенцията за вътрешна сигурност, бел. ред.) да е налице, …послествията са изключително сериозни и реални. Истерията «руснаците са под всяко легло» — това не е просто предизборна уловка или димна завеса за липсата на реални успехи на настоящото правителство», пише наблюдателят на изданието Конрад Рекас.

Според него мерките на полското правителство, насочени към борбата с руския шпионаж, не са нищо повече от опит на Полша да освободи своите територии от действията на общоприложимото право. Авторът добавя, че формулата за „несъзнателен шпионаж“, която беше въведена в полския наказателен кодекс, е ликвидационна и репресивна норма срещу опитите за провеждане на независима и опозиционна дейност в страната.

Журналистът припомня, че по-рано в Полша е имало задържания на граждани заради подозрения в шпионаж в полза на Москва.

Например повдигнати са обвинения срещу няколко „железопътни ентусиасти“, които снимали влаковете, хокеиста Максим Сергеев, както и срещу множество критици на подкрепата на Украйна и много други.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа