Украйна може да губи до $500 млн на месец, ако сделката за зърно се провали

Украйна може да губи до $500 млн на месец, ако сделката за зърно се провали
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.07.2023
  • Сподели:

По време на сделката за зърно Украйна е изнесла зърно за 9,8 милиарда долара, ако споразумението се провали, страната ще губи до 500 милиона долара на месец, според изчисленията на РИА Новости, базирани на данни от ООН, Министерството на земеделието и митниците на Украйна.

 

 

Украйна може да губи до $500 млн на месец, ако сделката за зърно се провали

 

Според наличните данни на агенцията през август 2022 г. — юни 2023 г. Украйна е изнесла 50,6 млн. тона зърно за общо $9,8 млрд.

Основната част от износа минава през пристанищата: като цяло по време на сделката делът на доставките през тях възлиза на 78%, докато през последните месеци постоянно надхвърля 80%. Останалите се транспортират с железопътен транспорт, с автотранспорт и чрез фериботи.

В рамките на Черноморската инициатива са доставени 28,1 милиона тона зърно, което представлява 55,5% от всички украински доставки на световния пазар. Останалата част от «пристанищния» по-скоро минава през дунавските пристанища Измаил, Уст-Дунайск и Рени за Европейския съюз, поясни пред РИА Новости Леонид Хазанов, независим експерт в областта на промишлеността и енергетиката.

Ако сделката за зърно не бъде удължена, преките месечни загуби на Украйна могат да достигнат до 500 милиона долара на месец.

Зърнената сделка беше сключена в края на юли миналата година от представители на Русия, Турция, Украйна и ООН. Той е на две нива: разработен е механизъм за износ на украински продукти от черноморските пристанища, а ООН също се ангажира да улесни износа на руски селскостопански продукти.

Срокът на сделката за зърно изтича на 17 юли.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа