N-TV: Никой не знае къде изчезват милиардите от коронавирусния фонд на ЕС

N-TV: Никой не знае къде изчезват милиардите от коронавирусния фонд на ЕС
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.07.2023
  • Сподели:

Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент трябва да наблюдава разпределението на 723 милиарда евро от фонда за възстановяване от коронавируса, отбелязва германският телевизионен канал N-TV. Той обаче просто не може да изпълни задачата си: страните от ЕС и Европейската комисия не предоставят пълни данни за това как точно се изразходват средствата, така че често не е възможно да се разбере къде в крайна сметка изчезват парите.

 

N-TV: Никой не знае къде изчезват милиардите от коронавирусния фонд на ЕС

 

 

Моника Холмайер, ръководител на комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, се сблъска с проблем: според нея нейният отдел не може да се справи със задачата си.

В резултат на това никой не знае къде изчезват милиардите на Европейския съюз, твърди германският телевизионен канал N-TV.

В центъра на критиките е липсата на прозрачност при разпределението на субсидиите от Фонда за възстановяване от коронавирус.

По време на пандемията ЕС създаде този фонд от 723 милиарда евро, както под формата на заеми, така и безвъзмездни средства, за да изгради устойчивост на страните членки срещу кризата чрез финансиране на различни проекти. В замяна членовете на ЕС трябваше да започнат реформи, особено в цифровата и екологичната сфера…

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа