ЕС премахна ограниченията за храни от Япония точно преди изливане на ядрените води в океана

ЕС премахна ограниченията за храни от Япония точно преди изливане на ядрените води в океана
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    15.07.2023
  • Сподели:

Европейският съюз премахна ограниченията върху вноса на хранителни продукти от Япония, наложени след аварията в атомната централа Фукушима Даичи, седмици преди Япония да започне да излива отпадъчни води от съоръжението в Тихия океан.
Съобщението на ЕС дойде след разговори на среща на върха в Брюксел между председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и японския премиер Фумио Кишида.
Решението на ЕС да премахне всички оставащи ограничения, вероятно следващия месец, идва дни след като Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) одобри плановете за изпускане на вода от Япония в ключов преглед на безопасността, заявявайки, че „този ход ще има незначително радиологично въздействие върху хората и околната среда". Повече от 1,3 милиона тона вода се съхраняват в около 1000 резервоара на площадката на Fukushima Daiichi, като операторът на централата, Tokyo Electric Power (Tepco), предупреди, че мястото за съхранение бързо се изчерпва.
Усъвършенстваната система за обработка на течности на Tepco може да премахне повечето радиоактивни елементи от водата – която се замърсява, когато се използва за охлаждане на повредено ядрено гориво – но не е в състояние да премахне трития, изотоп на водорода, който трудно се отделя от водата.
Японски служители казаха, че пречистената вода ще бъде разредена, така че нивата на тритий да са една 40 от концентрацията, разрешена съгласно стандартите за безопасност на страната, преди да бъде пусната в морето. Очаква се операцията да отнеме от 30 до 40 години.
ЕС разхлаби ограниченията върху вноса няколко пъти от 2011 г. насам, когато централата беше ударена от силно земетресение и цунами, което предизвика най-тежката ядрена авария в света след Чернобил преди 25 години. Но от 2021 г. изисква сертификати, показващи нивата на радиоактивни изотопи в диви гъби, някои видове риби и ядливи диви растения от Фукушима и девет други префектури.
Европейската комисия каза, че ограниченията ще бъдат напълно премахнати – според съобщенията следващия месец – добавяйки, че Япония ще продължи да наблюдава продукцията за радиоактивност.
Решението на ЕС се разглежда като част от опит да се постигне напредък в премахването на японските търговски бариери за говеждо месо, плодове и зеленчуци от ЕС, чийто достъп до Япония е ограничен от правилата за безопасност на храните.
Единадесет държави сега поддържат контрол върху вноса на продукти от Фукушима и други части на Япония. Китай и други страни обаче заплашиха да ограничат допълнително вноса на японски морски дарове, ако изхвърлянето на водата продължи.
Руската агенция за защита на потребителите заяви, че ще засили надзора върху морските продукти, внасяни от Япония.
Правителството на Южна Корея одобри доклада на МААЕ, но депутатите от опозицията са скептични към уверенията, че отпадъчните води не представляват риск за морските видове и хората, които ги консумират.

Станете почитател на Класа