Путин: ЧВК Вагнер формално не съществува

Путин: ЧВК Вагнер формално не съществува
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    15.07.2023
  • Сподели:

„Легализирането на частни военни компании е сложен въпрос, който трябва да бъде разгледан от правителството и парламента, тъй като формално компании като ЧВК "Вагнер" в момента не съществуват в Русия", каза руският президент Владимир Путин.
Специалният кореспондент на "Комерсант" Андрей Колесников цитира думите на руския президент в отговор на въпрос за бъдещето на организацията "От гледна точка на руското законодателство ЧВК Вагнер не съществува. Русия няма закон за частните военни компании и следователно няма такова юридическо лице. Групата [Вагнер] съществува, но съдебно не съществува. Официалната легализация е отделен въпрос, който трябва да бъде разгледан от Държавната дума и правителството. Това е сложен въпрос" цитира той Путин.
Президентът смята „Спорът с групата Вагнер е много прост и ясен за руското общество. Обикновените членове на „Вагнер" се биеха с достойнство, така че е много жалко, че те се забъркаха в тези събития".
В четвъртък руският президент участва в пленарната сесия на Форума за технологии на бъдещето. След края на събитието той разговаря с руски журналисти. Откъси от разговора, в който бяха повдигнати въпросите за Украйна, НАТО и зърнената сделка, бяха публикувани от сайта на Кремъл и излъчени от телевизионния канал "Россия-24".

Станете почитател на Класа