И Deloitte призна за злоупотреба с правителствена информация на Австралия

И Deloitte призна за злоупотреба с правителствена информация на Австралия
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    15.07.2023
  • Сподели:

Хенри Белот
Още една от четирите големи консултантски фирми потвърди, че е злоупотребила с правителствена информация миналата година, разширявайки скандала, който обхвана световния гигант PwC.
Deloitte разкри нарушението като част от текущо разследване в Сената, но досега отказва да предостави повече подробности за инцидента поради поверителността на клиента. Фирмата също така описа подробно как е била изхвърлена от министерството на вътрешните работи, след като не разкри за конфликт на интереси. Подобно нарушение беше установено и при работа с Австралийската национална одитна служба (ANAO).
Злоупотребата от страна на PwC с поверителна информация за данъчната политика предизвика репутационна криза, множество уволнения и парламентарни разследвания, препращане към полицията и новата Национална комисия за борба с корупцията и продажбата на нейния отдел за държавни услуги само за $1.
Deloitte отказа коментар на Guardian Australia относно злоупотребата с правителствена информация, но каза на разследването на Сената, че приема задълженията си сериозно. „Всички въпроси, свързани със злоупотребата с поверителна правителствена информация, ще бъдат разследвани в съответствие с нормалните ни процеси. Последиците ще варират в зависимост от констатациите на нашите вътрешни разследвания и, както при всяко неправомерно поведение, тези последствия включват дисциплинарни действия в съответствие с нашите политики, които се прилагат както за партньори, така и за служители" се казва в отговора на Deloitte на въпроси от комисията.
Сенаторът от Зелените Барбара Покок каза, че разкритието потвърждава, че „злоупотребата с правителствена информация от консултанти надхвърля данъчния скандал на PwC".
Д-р Анди Шмулов, доцент по право в университета на Уолонгонг, каза, че разкритията подчертават структурни проблеми в цялата индустрия, които трябва да бъдат разгледани.
Deloitte също потвърди злоупотребата с поверителна или частна информация в девет допълнителни случая през миналата финансова година, което е спад от 18 година по-рано. Подробности за тези случаи не бяха предоставени на Сената и може да доведат до допълнителни разследвания. Миналата година Deloitte сключи договор с ANAO за одит на данни за околната среда, социални и управленски данни на правителствена агенция. В същото време Deloitte беше ангажиран от същата агенция да одитира финансовите й отчети.
Според доклад на ANAO, публикуван миналия месец, Deloitte е съветвал отдела относно ИТ доставките. В същото време партньор на Deloitte бил командирован във фирма, кандидатствала за работа с отдела. „По време на ангажимента си Deloitte имаше действителен конфликт на интереси и липсата на деклариране на този интерес беше нарушение на плана за честност", се казва в доклада на ANAO.
Deloitte също отказа да предостави на Сената подробности за това как е структурирано партньорството им. PwC предостави копие от споразумението си за партньорство, но поиска то да не се споделя извън членовете на комисията.
По-рано тази седмица PwC призна за друго сериозно нарушение на конфликт на интереси, но поясни, че то не включва злоупотреба с правителствена информация.

Станете почитател на Класа