Джаред Кушнър се яви пред голямото жури по дело на Тръмп

Джаред Кушнър се яви пред голямото жури по дело на Тръмп
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    15.07.2023
  • Сподели:

Зетят на Доналд Тръмп Джаред Къшнър беше сред няколко свидетели, които дадоха показания пред голямо жури през последните седмици за усилията на бившия президент да отмени изборите през 2020 г., съобщиха американски медии.
Свидетелствайки във федерален съд във Вашингтон миналия месец, Кушнър, бивш съветник на Тръмп в Белия дом, каза, че има впечатление, че Тръмп наистина е вярвал, че изборите през 2020 г. са били откраднати, съобщи New York Times, цитирайки лице, информирано по въпроса.
CNN, която потвърди информацията на Times, съобщи, че бившата сътрудничка на Тръмп Хоуп Хикс също е свидетелствала пред голямото жури.
Други бивши съюзници на Тръмп вече се явиха пред голямото жури. През април Майк Пенс даде показания в продължение на седем часа при закрити врата и подробностите за това, което е казал на прокурорите по делото, остават неясни.
Джак Смит, специалният прокурор, беше назначен от главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд миналия ноември да поеме две разследвания на Министерството на правосъдието, включващи Тръмп.
В един случай Тръмп беше обвинен за боравене с класифицирани документи, след като напусна Белия дом през януари 2021 г. Той се декларира за невинен. Второто е разследване на опитите за отмяна на резултатите от изборите в САЩ през 2020 г., които Тръмп загуби от демократа Джо Байдън.
Тръмп, фаворит в надпреварата за републиканската президентска номинация за 2024 г., е изправен пред нарастващи правни проблеми. Прокуратурата в Ню Йорк го обвини през април в случай, свързан с предполагаемо плащане на пари през 2016 г. на звезда от филми за възрастни.
Тръмп многократно е твърдял, че е спечелил изборите през 2020 г. и че победата на Байдън е резултат от измама. Поддръжниците на Тръмп щурмуваха Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. в неуспешен опит да попречат на Конгреса да удостовери победата на Байдън.

Станете почитател на Класа